Ponedeljak 08.10.2012.
13:28
J. Arsenović - Vesti

Suze pomirenja nad kneževim odrom

Aleksandar i Jelisaveta

Na tome da su razmirice ostavljene iza njih, najviše je insistirao prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević, ali diplomatski, između redova. On je u svom govoru na Oplencu, obraćajući se okupljenom narodu, posebno podvukao da se u nedelju u kripti Crkve Sv. Đorđa u porodičnoj slozi sahranjuju knez Pavle, kneginja Olga i knežević Nikola, čiji su zemni ostaci počivali na groblju u Lozani.

- Ovo je istorijski trenutak za porodicu, ali i za državu i narod - poručio je prestolonaslednik okupljenoj svetini ispred oplenačke crkve, zadužbine kralja Petra Prvog.


U par navrata dok je govorio, prvo na srpskom, a potom na engleskom, prestolonaslednik se zaplakao, dok je u jednom trenutku okrenuo i poljubio svoju sestru od strica princezu Jelisavetu Karađorđević govoreći da je mnogo voli.


- Zahvaljujem se Jelisaveti na upornosti što svih ovih godina nije odustajala. Siguran sam da bi knez Pavle želeo da vidi porodicu objedinjenu - pohvalio je prestolonaslednik princezu, pripisujući joj najveće zasluge za to što kneževski par i njihov rano preminuli sin konačno počivaju u otadžbini.

Konačno u Srbiji: Sahrana kneza Pavla i njegove porodice na Oplencu
 


Prestolonaslednik je izrazio nadu da će i mošti njegovog oca kralja Petar Drugog, majke kraljice Aleksandre i strica princa Andreja takođe biti prenete u Srbiju.
Tako je ispravljanje jedne istorijske nepravde koja je započeta rehabilitacijom kneza Pavla možda i prevagnuti da se odnosi u razvlašćenoj dinastiji Karađorđevića privedu mirnijim tonovima i da razmirice, uglavnom oko imovine, reše kompromisom i daleko od očiju javnosti.


Kao što su "Vesti" već pisale, u ovom pomirenju, za koje se nadamo da nije samo privremeno, učestvovao je i srpski patrijarh Irinej, pružajući podršku princezi Jelisaveti da se ne samo kneževski par, već i njihov sin Nikola sahrane u kriptu porodične grobnice, u srcu Šumadije.
 

Za prenos se pita i Mici Lou?

Da li će se počivšim Karađorđevićima na Oplencu pridružiti i kralj Petar Drugi, njegova supruga kraljica Aleksandra i princ Andrej zavisi pre svega od toga da li će država Srbija da prihvati zahtev porodice da se oni sahrane uz državne počasti kako priliči pripadnicima nekadašnje vladarske porodice. Postoje i spekulacije da će i od izvesne Mici Lou zavisiti to da li će zemni ostaci kralja Petra Drugog iz manastira Sveti Sava u Libertvilu konačno biti preneti u otadžbinu. Ova žena holivudske biografije se pred kraj kraljevog života zbližila sa njim, a on ju je navodno razočaran u najbližu porodicu, ovlastio da mu ispuni želju da bude sahranjen u srpskom manastiru kraj Čikaga.
Kralj Petar Drugi jedini je vladar kraljevskog porekla koji počiva na tlu SAD.

2024 © - Vesti online