Nedelja 07.10.2012.
10:35
Večernje novosti

Srbija mora da reši problem kosovskih penzija

Sud u Strazburu presudio u korist stanovnika Kosmeta
 

Ljutvija i Mahmut Grdić bili su korisnici invalidskih penzija Republičkog fonda PIO, a isplata njihovih primanja prestala je tokom 1999. i 2000. Fond je, po zahtevu Grudića da isplata bude nastavljena, doneo rešenja o suspenziji isplate zato što se Kosovo nalazi pod međunarodnom upravom.

Evropski sud je ovo osporio u aprilu i naložio da Grudićima bude isplaćeno sve što im država, odnosno PIO fond duguje. Tako je Vlada Srbije u roku od tri meseca morala da isplati ovom bračnom paru ne samo dospele penzije sa zakonskom kamatom, već i po 7.000 evra svakom od njih na ime pretrpljene nematerijalne štete, kao i dodatnih 3.000 evra za oboje na ime troškova suđenja.

Ali, Grudići su samo početak. Kancelariji ombudsmana se do sada, u vrlo kratkom roku, kako kaže sam Janković, obratilo povodom istog problema oko 150 građana koji su živeli na Kosmetu. Svi oni traže isto - da im država isplati sve zaostale penzije sa kamatom. I mnogi od njih spremni su, ukoliko država to ne učini, da se obrate Strazburu.

Za sada se još ne zna koliko je tačno ljudi kojima PIO fond duguje, a procene o sumi za koju bi srpski budžet mogao da ostane kraći kreću se od milijardu do čak pet milijardi evra, ako se računaju i kamate i naknada štete!

U mišljenju koje Janković dostavlja Vladi, između ostalog, stoji da je PIO fond napravio propuste obustavivši isplatu penzija, i da je Evropski sud to uočio kao sistemski problem u našoj zemlji. Time je povređeno pravo na mirnu zaštitu imovine.

Ombudsman takođe veruje da bi Vlada, u skladu sa svojim ovlašćenjima, trebalo da preduzme sve mere kako bi omogućila Fondu da prikupi dokumentaciju koja je ostala na KiM, a koja je potrebna da bi se odlučilo o brojnim zahtevima građana. Zbog nedostatka ove dokumentacije postupci pred Fondom traju neopravdano dugo.

Sud u Strazburu dao je Vladi Srbije rok do polovine oktobra da usvoji "relevantne zakone kako bi se omogućila isplata predmetnih penzija i dugovanja". U istom roku, Vlada bi trebalo da „utvrdi obim ukupnog duga“.

2024 © - Vesti online