Subota 06.10.2012.
14:15
Beta

"Mi Srbi rastemo sa sećanjem na zločine"

Nikolić: Treba da tražimo oprost za zlodela koja je naš narod učinio
 

"Ne prihvatamo više da nas tretiraju kao narod koji ne zaslužuje slobodu u svojoj državi. Ispunjavamo sve obaveze ali tražimo da svoje obaveze ispune i prema nama", rekao je Nikolić pošto je položio venac na spomenik žrtvama Drugog svetskog rata u Jajincima.

Osim Nikolića, venac na spomenik jajinačkim žrtvama položili su i predstavnici Udruženja logoraša, verskih zajednica, Vojske Srbije, grada Beograda i Vlade Srbije, opštine Voždovac, diplomatskog kora, udruženja Roma i drugi.

Nikolić je rekao da je u Jajincima ubijeno najviše ljudi u celoj okupiranoj Srbiji i da je obaveza svih da se sećamo tih žrtava. Predsednik je rekao da Srbi odrastaju sa sećanjem na zločine koji su počinjeni nad našim precima, kako u Srbiji tako i na drugim prostorima, i da je teško shvatiti da su Srbi bili ubijani samo zato što su pripadnici necenjene nacije, što se nisu mirili sa okupacijom i što nisu prihvatali fašizam.

On je rekao da žrtve građana Srbije, bez obzira da li su bili pripadnici oslobodilačkog pokreta ili ne, ne smeju da se zaborave kao što ne smeju ni da se ponove mržnja i zlo i nasilje koje iz njih proističe.

Nikolić je rekao da Srbija, u isto vreme, mora da nađe snage da oprosti i da izmoli za oprost one koji su stradali od pojedinaca iz srpkog naroda.

"Srbija je demokratska zemlja, posvećena i okrenuta budućnosti i pomirenju", rekao je Nikolić i dodao da mir ne sme da bude stanje između dva rata.

2024 © - Vesti online