Subota 06.10.2012.
07:44
Beta

Parada ponosa: Vidimo se 2013.

 

Ulaz u zgradu na Terazijama broj 3, gde je održan protset, bio je okružen brojim policajcima.

Organizatori su naveli da je protest ispred ulaza u Mediju centra "mali prajd, najtiši, nenasilni jednominutni građanski protest bez ijednog koraka".

Niko nije uhapšen

 

Protest i skup "Parada u četiri
zida" u Beogradu protekao je bez incidenata, rečeno je danas u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 

Kako je rečeno agenciji Beta, policija nije privela nikoga i sve je proteklo mirno.

Skup "Parada u četiri zida" Medija centru završen je uz poruku organizatora da nikad neće prestati da insistiraju da se održi Parada ponosa na ulicama Beograda jer je to, kako ističu, ne samo njihova želja već i pravo.

Velika sala Medija centra u potpunosti je bila ispunjena a "Paradi u četiri zida" prisustvovali su i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i švedska ministarka za evropska pitanja Birgita Ulson. 

Saobraćaj na Terazijama se odvijao normalno i za sada nema okupljanja protivnika LGBT populacije na ulici, ali je prisustvo policije na ulicama i ispred Medija centra veoma veliko.    

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija i veliki broj policijskih vozila prisutni su u blizini Trg Nikole Pašića, Terazija, Zelenog venca i u drugim delovima šireg centra grada.    

Tokom ove sedmice u Medija centru su povodom Nedelje ponosa organizovane debate i konferencije, a u tom delu grada bilo je pojačano prisustvo policije.

U okviru Nedelje ponosa održana je i izložba fotografija švedske autorke Elizabet Olson Valin  "Ecce homo na kojima je Isus prikazan u društvu transeksualaca, HIV pozitivnih osoba i homoseksualaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je u četvrtak održavanje Parade ponosa i svih skupova koji su bili zakazani za danas, a organizatori Prajda najavili su da će se zbog te odluke obratiti Ustavnom sudu.

Srpske vlasti zabranile su gej paradu i prošle godine, a 2010. Parada ponosa završila se sukobima između policije i ultrnacionalističkih grupa u kojima je povređeno 150 ljudi.

2024 © - Vesti online