Petak 05.10.2012.
18:49
Beta

Paroh Perović: Ne razume patrijarh Irinej savremenu Crnu Goru

Paroh Gojko Perović: Patrijarh Irinej je sticao saznanja o Crnoj Gori više u saglasnosti sa stavovima kralja Nikole od pre 100 godina, nego sa savremenim Crnogorcima
 


"Njegova svetost, srpski patrijarh je dao izjavu sa kojom se ne bi saglasio deo sveštenika i vernika Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske", kazao je Perović Radiju Slobodna Evropa, komentarišući Irinejevu izjavu iz intervjua nedeljniku NIN, da će se "videti gde će otići Crnogorci i da li će postati Italijani, Vatikanci, možda i Albanci".


Patrijarh srpski je saopštio i da ne razume zašto Crnogorci "hoće da se odreknu bilo kakve veze sa srpstvom".


"Ako Crnogorci hoće da se odreknu bilo kakve veze sa srpstvom, iz svog nasleđa moraju da izbrišu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša i kralja Nikolu, koji su govorili da su Srbi". A ako njih izbrišu, pitanje je šta je ostalo, šta je onda Crna Gora", kazao je Irinej.


Paroh cetinjski Perović, međutim, navodi da razume izjavu srpskog patrijarha, jer je vreme kada je on "sticao saznanja o Crnoj Gori više u saglasnosti sa stavovima kralja Nikole od pre 100 godina, nego sa savremenim Crnogorcima".


"Kako je kralj Nikola sve Crnogorce doživljavao kao Srbe, a Crnu Goru kao srpsku kraljevinu, tako ni njegova svetost Irinej ne moze da razume da u današnjoj Crnoj Gori postoji više nacionalnih identiteta, političkih i ideoloških profila", ukazao je Perović.


To je specifičnost crnogorskog društva i crnogorske istorije, dodao je Perović i zakljucio da "nije jednostavno, nimalo lako, niti uvek potrebno da se uz propoved jevanđelja tumači crnogorska istorija".

2024 © - Vesti online