Petak 05.10.2012.
10:46
Beta

Savet bezbednosti najoštrije osudio Siriju zbog granatiranja Turske

Oštra osuda sirijsko napada turskog grada Akčakale: Savet bezbednosti UN
 

U napadu je poginulo petoro žena i dece, a kao odgovor, Turska je uzvratila napadima na teritoriju Sirije i usvajanjem zakona u kojem se odobravaju vojne operacije protiv susedne zemlje.

SAD, zemlje Zapada i Turska želele su vrlo oštar tekst saopštenja, dok je blaži tekst gurala Rusija, najvažniji saveznik Sirije. Ove razlike su prevaziđene posle gotovo celodnevnih pregovora.

U saopštenju, koje je dobilo podršku svih 15 članica, najmoćnije telo UN je ocenilo da incident u gradu Akčakale “pokazuje koliki uticaj kriza u Siriji ima na bezbednost njenih suseda i na regionalni mir i stabilnost”.

Članice Saveta bezbednosti izrazile su saučešće porodicama žrtava kao i vladi i narodu Turske. One su takođe zatračile da se odmah prekinu takva kršenja međunarodnog prava i pozvale vladu Sirije “da potpuno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet suseda”.

Rusko pristajanje na formulaciju da je Sirija granatiranjem prekršila međunarodno pravo ključni je ustupak Moskve.

Prvobitni nacrt saopštenja koji je predlagao Zapad podržao je Azerbejdžan. U njemu se “najoštrije” osuđivalo granatiranje, koje je ocenjeno kao kršenjem međunarodnog prava. U ruskim amandmanima nigde se nije spominjalo to kršenje.

2024 © - Vesti online