Petak 05.10.2012.
08:28
rts rs

"Trojanac" sa policijskom značkom

Policija je navela da se građani koji prime takvu poruku jave najbližoj policijskoj stanici
 

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane na novi "trojanac" koji porukom, koja je navodno stigla od policije, blokira računare i traži da se izvrši uplata od oko 70 evra da bi kompjuteri ponovo proradili.
 

Policija se oglasila pošto im se obratio veći broj građana, navodeći da su MUP-u uplatili pare, a kompjuteri im i dalje ne rade.

Reč je o virusu "GVU Trojan" koji blokira računare vlasnika koje navodno sumnjiči za kriminalne radnje na internetu. Osim u Hrvatskoj, sličan virus se pojavio u skoro svim zemljama Evropske unije i SAD.

U saopštenju MUP-a se ističe da policija ne sprovodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korišćenja interneta i kršenja autorskih prava.

"GVU Trojan" je virus koji blokira pristup delovima sofvera i korisniku onemogućava rad. Istovremeno, pojavljuje se poruka da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računaru, skidanje muzike, dečja pedofilija.

U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem "PaySafe" kartice kako bi kompjuter bio otključan u roku 72 sata.

2024 © - Vesti online