Petak 05.10.2012.
08:00
Beta

Izveštaj EK: Sever Kosova i dalje najveći izazov

 "Nastavak putem ka Evropskoj uniji najbolji način da se uhvati u koštac s tim problemima"
 

Evropska komisija je to istakla u dokumentu o proširivanju EU koji će biti objavljen u sredu, 10. oktobra, i podvukla da "razlike oko statusa Kosova i dalje ugrožavaju razvoj tešnjih odnosa sa EU".

U sažetku Strategije proširivanja, u koji je imala uvid agencija Beta, navodi se da "sporovi oko međuetničkih pitanja ili statusa, i to naročito u BiH i na Kosovu, i dalje ugrožavaju delovanje institucija, koče proces reformi, i to katkad i sa širim regionalnim posledicama".

EK dodaje da je "nastavak putem ka Evropskoj uniji najbolji način da se te zemlje uhvate u koštac s tim problemima", i navodi da su dijalog i nagodbe upravo primer kako su međunacionalni sporovi mogli da se uspešno reše u Makedoniji.

EK ukazuje na to da su na zapadnom Balkanu reforme u zaostatku u mnogim zemljama, "ali posebno na Kosovu i BiH su najveći izazovi dobra vladavina, vladavina zakona, sposobnost državne uprave, nezaposlenost, ekonomske reforme i uključivanje svih socijalnih grupa" u društveni i ekonomski život.

Otud je u tim zemljama nužno da postoji mnogo veća odgovornost za reforme, i politička volja da se ide napred, zaključuje EK u Strategiji o proširivanju i Glavnim izazovima 2012-2013, koja će biti data na razmatranje vođstvu EU u decembru.

2024 © - Vesti online