Petak 05.10.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti

Muslimani tajno gađali Sarajevo

Hoće li svedok uzdrmati optužnicu: Sarajevo ratni devedesetih godina
 

On je bio u takozvanom Tim Zulu, pod komandom potpukovnika Harija Koningsa iz Holandije koji je bio stacioniran u oblasti Sedrenika u Sarajevu.


"Vesti" su imale uvid u njegov iskaz koji je Karadžićevoj odbrani dao krajem prošle godine, a interesantan podatak je da ga prethodno niko od istražitelja Tribunala nije kontaktirao mada je jedan od aktivnih svedoka brojnih događaja u Sarajevu. U svedočenju, Konvej detaljno objašnjava sve detalje vezane za tajni položaj muslimanske artiljerije koji je, kako tvrdi, otkrio sasvim slučajno.

Norvežanin nije video Markale

"U vreme eksplozije na pijaci Markale 28. avgusta 1995, moj partner na osmatračkom mestu, major Tomas Knunstad iz Norveške, nije bio na mestu osmatranja. Sećam se da je otišao u šetnju s prevoditeljkom iz Bosne s kojom se kasnije oženio i vratio za Norvešku", navodi u iskazu major Pol Konvej.

"Ne mogu da se setim tačnog datuma kada sam, patrolirajući kao oficir za vezu Glavnog štaba UNMO u Sarajevu, jednog dana sam prošao pored borbenog položaja bosanske armije, na strmini brda na južnom kraju Sarajeva. Najverovatnije je to bilo tokom decembra 1995, ili možda početkom januara 1996. kada je NATO preuzimao kontrolu nad gradom".

"Borbeni položaj bio je dobro utvrđen i verovatno je tu stajao izvesno vreme. Bio je dobro zaštićen džakovima peska i održavan, a kod njega je bilo ljudi kad sam prilazio. Poziciju sam ucrtao na mapu, a nalazila se na delu teritorije kojom bosanska armija nije dozvoljavala UNMO da patrolira".

"Prema mom najboljem sećanju, tamo je bilo najmanje četiri borbena položaja i svi su bili usmereni prema severu, odnosno prema centru grada Sarajeva. Zbog specifičnog položaja, s juga grada je bilo jako teško otkriti postojanje ovog položaja", naveo je u svojoj izjavi ovaj major i dodao da je i sam bio veoma iznenađen otkrićem tajnog artiljeriskog položaja".

Akustična brda i kotline

Major Pol Konvej tvrdi i da je akustika Sarajeva takva da je vrlo često odbijanje zvuka, te da je zbog toga "nemoguće utvrditi da li je reč o odlaznoj ili dolaznoj vatri".
"Zbog brda i kotline neko može čuti eksploziju i nekoliko sekundi pošto se ona stvarno dogodila, dok je neko drugi ne bi čuo uopšte. Ne mogu da se složim da neko sa Osmatračke pozicije 1 nije mogao da čuje artiljerijsku vatru da je ona došla s položaja bosanskih Srba. Ipak, o tome treba konsultovati i balističke stručnjake", naveo je ovaj major.

"Otkriće borbenog položaja ostavilo je na mene dubok utisak jer nisam bio svestan njegovog postojanja uprkos činjenici da se nalazio u zoni odgovornosti Zulu tima, a i kao oficir za vezu sam bio upoznat s mnogim fiksnim rasporedom borbenih položaja".

"Ne sećam se ni da su drugi oficiri Zulu tima ili štaba UNMO znali za postojanje tog borbenog položaja, ali pretpostavljam da je ova lokacija, ako je nekome i bila poznata onda su to bile jedinice iz Francuske koje su u blizini imale svoj položaj", navodi ovaj major koji ima i zvanje eksperta za analizu kratera nastalih kao posledica artiljerijske vatre i utvrđivanje zvuka odlazeće i dolazeće artiljerijske vatre".


Ovaj major irske vojske je i svedok drugog incidenta na pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine o čemu će takođe dati iskaz u Haškom tribunalu.

Njegovo svedočenje po svemu sudeći značajno uzdrmati optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske, Radovana Karadžića.

2024 © - Vesti online