Petak 05.10.2012.
12:32
N. Jokić - Vesti

Kosovo iduće godine u Savetu Evrope?

Savet Evrope
 

Diplomatski izvori u SE rekli su "Vestima" da se prijem Kosova očekuje iduće godine kao rezultat diplomatske ofanzive koja je počela u januaru ove godine pod britanskim predsedavanjem Savetom Evrope, a nastavljena albanskim koje se završava početkom januara 2013.


Kao gost plenarnog zasedanja Parlamentarne Skupštine SE u svojstvu šefa države trenutno predsedavajuće zemlje, Nišani je istakao da je  "pitanje statuta Kosova i teritorijalnog integriteta završeno poglavlje".

Otvoreni za istragu o organima

Odgovarajući na pitanje Ljubice Vasić (SNS), šefa nove skupštinske delegacije Srbije u PS-u Saveta Evrope o tome šta će Tirana da učini kako bi pomogla istragu o trgovini organima, Nišani je rekao da je Albanija ta kojoj je u najvećem interesu da se istraga sprovede.
- Postoje glasine sa jedne strane i neophodnost da se sprovede istraga sa druge strane. Mi smo zato doneli poseban zakon koji omogućava otvaranje svih naših institucija istražiteljima Euleksa - rekao je Nišani.


- Važnost našeg angažmana za Kosovo i angažmana Saveta Evrope jeste u tome da se na Kosovu promovišu ljudska prava kako bi svi građani, bez obzira na etničku pripadnost, imali pristup Evropskom sudu za ljudska prava i kako bi imali institucije koje rade u skladu sa evropskim kriterijumima - rekao je Nišani.


Kosovo su kao nezavisnu državu do sada priznale 34 od ukupno 47 država članica Saveta Evrope. To znači da Kosovo teorijski ima dvotrećinsku većinu potrebnu za prijem.

2024 © - Vesti online