Petak 05.10.2012.
03:42
Beta

EK daje podršku Euleksovoj istrazi o trgovini organima

Euleks ima punu podršku Evropske komisije da istraži trgovinu organima na Kosovu i Metohiji u kojima su uključeni najviši predstavnici vlasti u Prištini
 

Kako se navodi u sažetku ovog dokumenta, u koji je imala uvid agencija Beta, "pitanja vezana za protekle sukobe, zajedno s drugim nerešenim bilateralnim pitanjima i dalje predstavljaju ključni izazov za stabilnost zapadnog Balkana i njima se nužno mora
pozabaviti".

Pročitajte još:

* Svedok: Vadio sam organe Srbima

* Priština: Svedočio Dik Marti

* Dik Marti ne može da svedoči o Medikusu

"Rešavanjem tih pitanja bi bila otklonjena najveća prepreka za napredak zapadnog Balkana ka EU", ističe EK i podvlači da je "dovršetak sudskih postupaka za zločine tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji presudno važan za trajno pomirenje".

Komisija u Briselu kaže da su zemlje regiona nastavile saradnju s Haškim sudom i napominje da bi neka suđenja mogla potrajati do 2014. godine.

Izvršno telo EU podvlači da će "političkom voljom, većim sredstvima, daljom regionalnom saradnjom i rešavanjem problema oko izručenja sopstvenih građana, zemlje regiona moći da obezbede da se zadovovolji pravda za hiljade žrtava ratova".

2024 © - Vesti online