Četvrtak 04.10.2012.
23:29
danas.rs

Čanak ima pravo na šest plata

Sagovornici Danasa ističu da je nesporno da Čanak ima pravo na šestomesečnu zaradu, ali i da nemaju nameru da se zbog toga saziva hitna sednica ovog skupštinskog tela.

Od Administrativnog odbora parlamenta zvanično zatražio odobrenje da šest narednih meseci prima poslaničku platu od oko 75.000 dinara
 

- Ne pada mi na pamet da do kraja ove sedmice zakazujem sednicu Odbora zbog zahteva Nenada Čanka, ali i zahteva osmorice radikala koji traže da im parlament retroaktivno isplati dnevnice i regres za period od 2009. do maja ove godine. Verujem da će se o ovim pitanjima, kao i o ostavkama nekoliko poslanika SNS koji odlaze na nove dužnosti, razgovarati naredne nedelje, kada bi i trebalo da počne redovno zasedanje parlamenta, kaže za Danas predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić (SNS).

Kako navodi Babić, s predsednikom Narodne skupštine postignut je načelan dogovor da se sednice skupštinskih odbora održavaju u vreme zasedanja parlamenta "a van toga samo kada je nešto urgentno".

- To je naš vid uštede, jer jedna sednica odbora košta oko 100.000 dinara, pa kada to pomnožite sa cifrom 17, koliko odbora u parlamentu ukupno ima, skupi se pozamašna suma koju možete uštedeti, objašnjava Zoran Babić.

Predsednik Administrativnog odbora precizira da svaki poslanik ima pravo na materijalnu naknadu šest meseci po prestanku rada u parlamentu, osim u tri slučaja - ako je stekao uslov za penziju, ukoliko je pre zaposlenja u Narodnoj skupštini imao stalan radni odnos na nekom drugom mestu koji je "zamrznut" i ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od pet godina.

"Bezobrazni radikali"

- Zahtev osmorice bivših poslanika SRS za isplatu zaostalih dnevnica i regresa takođe će biti stavljen na dnevni red naredne sednice Administrativnog odbora, iako lično smatram da se radi o drskom i bezobraznom gestu. Poslanici moraju deliti sudbinu naroda i njihovu socijalnu i ekonomsku situaciju - smatra Zoran Babić.

- Ako nema nijedne od ovih prepreka, bivši poslanik Nenad Čanak primaće platu iz budžeta parlamenta i u narednih šest meseci. Tokom tog perioda bivši poslanik nema pravo na paušal od oko 35.000 dinara, zaključuje Zoran Babić.

Sam Čanak bio je na stalnom radu u parlamentu i u proteklom i ovom mandatu i prvi je poslanik iz aktuelnog saziva koji je ispostavio zahtev za primanje plate, pošto su svi ostali koji su podneli ostavku to učinili zbog prelaska na novu funkciju.

Lider LSV napustio je Skupštinu Srbije s obrazloženjem da ga zakonodavni dom nije zaštitio od javnih prozivki i "političkog progona" posle incidenta u Novom Sadu, kada je učestvovao u fizičkom obračunu s jednim građaninom, zbog čega je Tužilaštvo pokrenulo istragu.

2024 © - Vesti online