Četvrtak 04.10.2012.
20:09
Beta

Pola veka Džejmsa Bonda na velikom ekranu

Filmski Džejms Bond napunio 50 godina
 

U Londonu je 5. oktobra 1962. prikazan film "Doktor No", u kojem Šon Koneri pali cigaretu i predstavlja se mitskom rečenicom "Zovem se Bond... Džejms Bond".


Najpoznatijeg tajnog agenta na svetu je u 22 priče o njegovim avanturama igralo šest glumaca. Ipak, on je u svakoj od njih sačuvao svoju ljubav prema sportskim automobilima, lepim ženama, modernim spravicama i vodki martini koja je "promućkana, ne promešana".
 

"Velika dlakava poslastica"

Pre 50 godina, malo ko je računao na toliki uspeh filmova o Bondu. Kada je u bioskope stigao "Doktor No" po romanu Ijana Fleminga, kritike su bile pomešane, a magazin Tajm je lik tajnog agenta kojeg je igrao Šon Koneri nazvao "velikom dlakavom poslasticom".

"Središte Bondovog univerzuma je nepromenjeno: opsednut je seksom i nasiljem, veoma je muževan", objasnio je Kristof Lidner, autor knjige "Fenomen Džejms Bond: Kritički osvrt".


Među događajima planiranim za sutra u okviru "svetskog dana Džejmsa Bonda" su aukcija u Londonu, anketa o omiljenom filmu o Bondu u više zemalja, instalacija u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku posvećena filmu "Goldfinger" (1964) i noć Bondove muzike u Los Anđelesu.


Agencija za britanski turizam pokrenula je kampanju u 21 zemlji pod sloganom "Bond je VELIKA Britanija".

2024 © - Vesti online