Četvrtak 04.10.2012.
13:07
Beta

"Izložba 'Ecce homo' doprinela zabrani Parade"

Premijer Srbije Ivica Dačić
 

"Želim da izrazim veliko ogorcenje i najoštrije osudim izložbu koja je u okviru takozvane Nedelje ponosa organizovana u Beogradu. To je očigledna provokacija koja je sigurno doprinela zabrani ovogodišnje šetnje, odnosno prajda", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je rekao da su SAD izrazile zabrinutost i razočaranost što nije organizovana gej parada u Beogradu, ali je dodao da je trebalo da izraze "protvljenje zašto je Isus Hrist (na izložbi) izvrgnut ruglu".

"Zamislite da je ovde bila karikatura Muhameda. Da je Muhamed predstavljen kao homoseksualac. Svaka sloboda ima ograničenja, a to ograničenje je sloboda drugih ljudi", porucio je premijer.

Dačić je rekao da Srbija "ne sme biti poligon da se pod pravom na slobodno mišljenje izaziva nezadovoljstvo ljudi".

"To nije pravo na slobodno mišljenje, to je direktna provokacija koja može da destabilizuje odnose u zemlji. Potvrda ovoga što ja govorim je i da su druge verske zajednice osudile ovu izložbu", rekao je Dačić.

Upitan da li je pogledao izložbu "Ecce homo" u Centru za kulturnu dekontaminaciju", Dačić je odgovorio odrečno, ali je dodao da svoje mišljenje zasniva na onome što su rekli sami organizatori izložbe.

"Niko nema prava da izvrgava ruglu verska osećanja. Ako je Amerika uhapsila autora filma (Nevinost muslimana) koji je izazvao demonstracije muslimana širom sveta onda kako neko smatra da je moguće to isto raditi sa Isusom Hristom", zapitao je Dačić.

Premijer je rekao da u subotu, 6. oktobra, za kada je bila zakazana Parada ponosa, ne očekuje nerede i upozorio da policija to neće dozvoliti. MUP Srbije je zabranio sve skupove zakazane za 6. oktobar, a kao razlog je naveo bezbednost.

2024 © - Vesti online