Četvrtak 04.10.2012.
12:17 >> 16:59h
Beta

"Grešite ako mislite da ćemo odustati"

Šta ostali građani Srbije mogu da očekuju od Vlade koja ne može da obezbedi i zaštiti ustavnom zagarantovana prava jednoj manjinskoj grupi : Goran Miletić
 

Kako je najavljeno "Parada između četiri zida" počeće u 10 sati, a očekuje se podrška i prisustvo brojnih poznatih ličnosti.

File žali zbog Parade
 

Evropski komesar Štefan File je izrazio žaljenje što su vlasti u Beogradu "navodeći bezbednosne razloge" već drugi put zabranile održavanje Parade ponosa i zatražio da se zajamči sloboda takvog okupljanja i kazne ekstremisti koji to ugrožavaju.

Član Organizacionog odbora Goran Miletić poručio je da "Parada nije cirkus koji će nestati" iz grada i istakao da će predstavnici LGBT populacije "biti i ostati tu i narednih godina".

"Predstavnici vlasti su pogrešili, ako su mislili da ćemo se umoriti i odustati", kazao je Miletić.

On je podsetio da je Ustavni sud ranije proglasio neustavnom odluku prema kojoj zbog bezbednosnih rizika nije dozvoljeno održavanje Parade ponosa 2009. godine i istakao da će se insistirati na realizaciji takve odluke.

"Niko od nas nije bio obavešten o postojanju enormnih bezbednosnih rizika, informacije koje smo dobijali govorile su u prilog tome da policija može da izađe sa time na kraj", kazao je Miletić.

On smatra da je odluka o tome da se parada ponosa ne održi kapitulacija države i upitao šta ostali građani Srbije mogu da očekuju od Vlade koja ne može da obezbedi i zaštiti ustavnom zagarantovana prava jednoj manjinskoj grupi.

"Šta će biti sa borbom protiv korupcije, pitanjem Kosova i ostalim stvarima koje je ova Vlada obećala građanima", upitao je Miletić.

Organizatori Prade ponosa zahvalili su svim građanima koji su juče posetili izložbu švedske umetnice Elizabet Olson Valin u Centru za kulturnu dekontaminaciju i na taj način iskazali podršku i solidarnost. Ocenili su da je policija obavila dobar posao prilikom obezbeđivanja sinoćne izložbe, što je, kako smatraju, dokaz da je policija sposobna da obezbedi sigurnost, kada nema opstrukcije njenog rada.

 

GSA osudila zabranu Parade ponosa

Gej strejt alijansa (GSA) danas je najoštrije osudila zabranu Parade ponosa 2012. i ocenila da su u Srbiji homofobija i predrasude prema LGBT osobama i dalje veoma velike.

U saopštenju GSA je navela da je zabrana Parade "direktna posledica vrhunske neodgovornosti svih društveno-političkih činilaca zaduženih kako za rešavanje problema homofobije, pretnji i nasilja nad LGBT populacijom, tako i za pripreme ovogodišnje Parade".

GSA je ocenila da je Srbija zemlja u kojoj su, na žalost, homofobija i predrasude prema LGBT osobama još uvek veoma velike na čemu strateški treba da rade i država i nevladin sektora.

2024 © - Vesti online