Četvrtak 04.10.2012.
11:07
Srna, Večernje novosti

"Euleks će biti na prelazima"

Euleks ostaje na prelazima koji tek treba da budu uspostavljeni
 

"Ne mogu da preciziram kada će taj sporazum da se realizuje, sigurno je samo da će grupom za implementaciju, koju će činiti tri strane, predsedavati EU", rekao je De Marnjak.

On je za "Večernje novosti" rekao da će Euleks pomoći i podržati implementaciju već postignutih sporazuma između Beograda i Prištine, kao i da je spreman da podrži i dijalog Beograda i Prištine onoliko koliko može doprineti njegovom uspehu.

Pročitajte još:

* Tači preuzima prelaze

Na pitanje kada će specijalni tim EU za istragu trgovine organima na Kosovu početi da radi u punom kapacitetu, De Marnjak je rekao da je "operativna grupa sastavljena od tužilaca, istražitelja i pomoćnog osoblja već počela sa radom".

Marnjak nije hteo da komentariše izjavu zaštićenog svedoka koji je nedavno opisao najsvirepije slučajeve vađenja organa otetim Srbima, navodeći da Euleks "ne objavljuje informacije o napretku istrage ili bilo kakvim dokazima prikupljenim u toku istrage", niti ko može ili ko ne može biti svedok.

De Marnjak je izbegao da odgovori na konstantaciju da Srbi sa severa Kosova optužuju Euleks i Kfor da umesto statusne neutralnosti primenjuju silu i dvostruke standarde, navodeći da neće da komentariše "političke izjave".

On je izbjegao da direktno odgovori na pitanje zašto se pojavio na sednici Skupštine Kosova povodom okončanja nadgledane nezavisnosti i uputio im čestitke ako je Euleks neutralan, kao i da li je Euleks nemoćan protiv korupcije i kriminala u samom vrhu vlasti Kosova.

De Marnjak je samo naveo da Euleks ima i sektor za jačanje koji savetuje kosovske institucije u vladavini prava i da najznačajniji rad u oblasti korupcije tek predstoji.

2024 © - Vesti online