Četvrtak 04.10.2012.
00:15
Smedia

Izbori u BiH: Nova bitka za Srebrenicu

Milorad Dodik i Bakir Izetbegović
 

Bosna i Hercegovina ponovo se nalazi na ispitu demokratije i multietičnosti. U nedelju će tamo biti održani izbori, koji po svemu sudeći, neće doneti velike promene. Vlast će ostati ista u većini opština, a građane će i dalje mučiti isti problemi – nezaposlenost i siromaštvo.

Ipak, ovi problemi ostavljeni su po strani, a sve oči su uperene u Srebrenicu, gde će se do poslednjeg daha voditi borba između Vesne Kočović i Ćamila Durakovića.

Upravo je etnička podela ponovo na površinu izbacila rane iz rata devedestih. Umesto zajedničkog rada, Srbi i Bošnjaci su u stalnoj svađi. Stranke iz Sarajeva organizovale su akciju „Glasam za Srebrenicu“, tokom koje je nekoliko stotina ljudi prijavilo boravište u ovoj opštini. To je izazvalo revolt lokalnih Srba, koji do sada nisu imali načelnika iz svojih redova.

Narod baš briga ko će da pobedi

Tamošnji analitičari slažu se da "nova bitka za Srebrenicu" nikom neće doneti nikakvu korist.

-Srpska kandidatkinja može da pobedi, jer popis pokazuje da ima više Srba - kaže za S media portal Dragomir Jovičić, profesor ustavnog prava i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

-Za obične građane nije bitno da li im je načelnik Srbin ili Bošnjak. To je politizacija i na Srebrenici se sve vreme dobijaju politički poeni. I jedna i druga strana to rade. U Srebrenici sam proveo dosta vremena u poslednjih par meseci i mogu da vam kažem da je njima svejedno ko će biti načelnik.

Isto smatra i analitičar Gostimir Popović:

-Srebrenica je mala opština i ne bi joj trebalo davati veliki značaj. Sarajevo je pokušavalo da napravi neke mahinacije, ali u tome nisu uspeli. Srebrenica je u ustavno-pravnom sistemu RS i od toga ne sme da se pravi problem kao što to pokušavaju stranke iz Sarajeva. Moguće je da srpska kandidatkinja postane gradonačelnica, ali čak i da ne pobedi to neće biti ništa strašno. Ne bi bilo ni velikih promena ni ukoliko pobedi. Život bi trebalo urediti po Ustavu i zakonu, a ne po lokalnim izborima. Ovde ćemo samo da vidimo ko će dobiti poverenje.

Podršku Sarajevu u nameri da Duraković postane načelnik pružio je i muftija Muamer Zukorlić, koji bi i da glasa u Srebrenici. Sa druge strane, međunarodna zajednica se ovaj put drži po strani, a za razliku od prethodnih meseci kad su burno reagovali na izjave Milorada Dodika, sada se posebno ne oglašavaju. Čak ni onda kada je predsednik RS ponovio da u Srebrenici nije bilo genocida.

Dodik kao ban

Predstavnici međunarodne zajednice su dosad napravili dovoljno nereda, smatra Gostimir Popović, dodajući da je sada došlo vreme da ostave narod na miru da iskaže svoju volju.

- Dodik na sebi svojstven način iskazuje mišljenje, ne dira nikog i govori o razvoju Srpske. To što je on njima smetao i išto im i dalje smeta, to je njihov problem.

Dragomir Jovičić ide još dalje i tvrdi da je moguće da se ostvare Dodikove reči o raspadu BiH.

-Međunarodna zajednica se umorila od BiH. Ne bih išao daleko da tvrdim da će se zemlja raspasti, ali ovakva kakva je nije funkcionalna, jer radi suprotno ustavu. Država sa četiri miliona stanovnika ima 200 ministara. Pa gde to ima?! To je neodrživo! Možda bismo uspeli ako bi bio švajcarski model, ali smo mi daleko od toga. Ovo što sada postoji neće opstati.

Moguća promena u par opština

Iako je Milorad Dodik neprikosnoven, njegova stranka mogla bi da izgubi nekoliko opština, tvrdi Jovičić.


-Aktuelna vlast će dobiti manji broj glasova i izgubiće par opština. Očekujem da se u oko 20 odsto opština promeni vlast.

I analitičar Popović smatra da su promene moguće, ali da neće uticati na funckionisanje vlasti u Banja Luci:

-Opštinska i gradska scena će ostati slična kao i do sada, eventualno uz male promene. Moguće je da će profitirati takozvane partije srednje veličine, ali će organizacija u suštini ostati ista.

2024 © - Vesti online