Četvrtak 04.10.2012.
08:00

Fejsbuk u službi Velikog brata

Fejsbuk sve vidi, sve zna, sve čuje...
 

Proveravajući na koji nas način Fejsbukk prati, a koristeći alat Abine DNT+, novinari su saznali da Fejs naše aktivnosti prati putem više od 200 "trakera", među njima je "kuki" opcija, preko koje Internet stranice zapisuju ili dele aktivnosti na mreži.

Trakeri na ovoj društvenoj mreži povezani su i sa opcijom FC - Facebook Connect - odnosno sa dugmetom za Fejsbuk deljenje sadržaja, koji se nalazi na sve većem broju Internet stranica.

Putem tog Fejs dugmeta šalje se poseban Javascript kod, koji omogućava praćenje. U nekim slučajevima ovaj kod čak može na računaru i da snimi nove "kukije", koji će stalno slati nove zahteve i za drugim informacijama.

Novinari Buznis Insidera odlučili su, koristeći Abine softver, da provere na koji način putem trakera društvena mreža Fejsbuk beleži i prati naše podatke i druge internet aktivnosti.

Pošto su očistili istoriju surfovanja i ispraznili "keš" memoriju internet pretraživača, prvo su otvorili Fejsbuk, i odmah nakon logovanja program im je pokazao da najpoznatija društvena mreža ima 228 aktivnih trakera putem kojih Fejsbuk prati "ponašanje" korisnika.

Pošto su im printovani rezultati ovog istraživanja, u centrali Fejsbuka su rekli da ne mogu da govore na šta se konkretno ti zahtevi koje šalju trakeri odnose, dok ne vide o kakvim se konkretnim zahtevima radi i na koji se način koriste.

2024 © - Vesti online