Sreda 03.10.2012.
19:24 >> 21:38h
Beta

Svetski mediji: Parada zabranjena zbog SPC-a

Foto: Arhiva
 

Agencija Rojters javlja da je parada za gej prava zabranjena, kao i sva druga javna okupljnja iz straha od napada desničarskih i ultranacionalističkih grupa.

Kacin: Zabrana Parade dovodi u pitanje vladavinu prava

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da je odluka o zabrani Parade ponosa, zakazane za 6. oktobar u Beogradu, politička odluka i da dovodi u pitanje vladavinu prava u Srbiji.

Kacin je u pisanoj izjavi naveo da zabrana predstavlja još jednu
propuštenu šansu za Srbiju i održava sliku koju država ne zaslužuje. "Uveren sam da je država mogla da osigura bezbednost svih učesnika
Parade da je bilo potrebne volje. Zabranom parade je oduzeta prilika srpskoj policiji da pokaže svoju profesionalnost i sposobnost da održava javni red i mir", rekao je Kacin.

On je kazao da duboko žali što sloboda izražavanja i okupljanja,
koja predstavlja temelj svih evropskih demokratija, nije zagarantovana svim građanima Srbije.

 

Nova vlada Srbije, sastavljena od nacionalista i socijalista koje je 90-ih vodio Slobodan Milošević, bila je pod pritiskom Zapada da iskaže spremnost i omogući Paradu i zaštiti ljudska prava u nastojanju da se nastave evrointegracije, navodi Rojters.

Britanska agencija dodaje i da tradicionalno konzervativna društva širom Balkana sporo prihvataju gej prava i da su slični događaji u regionu često završavali s nasiljem.

Agencija AP javila je da je srpska policija zabranila gej paradu iz bezbednosnih razloga kao i da je to u skladu sa zahtevom Srpske pravoslavne crkve.

AP navodi da su dozvolu za održavanje ovogodišnje Parade neki smatrali testom posvećenosti Srbije poštovanju ljudskih prava dok nastoji da dobije članstvo u Evropskoj uniji.

Agencija Frans pres javila je da je zabranjena gej parada u Beogradu iz bezbednosnih razloga i navela saopštenje srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i konstataciju Ministarstva da se ne radi o kapitulaciji pred onima koji misle da mogu da dovedu u pitanje održavanje javnih skupova svojim pretnjama.

Agencija navodi da je patrijarh Irinej zatražio od premijera Ivice Dačića zabranu gej parade kao i zabranu održavanje kontroverzne izložbe fotografija pod nazivom "Ecce homo" švedske umetnice Elizabet Olson Valin koja treba da se otvori u Beogradu.

Frans pres navodi da je ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije najavilo da će oko 2.000 policajaca biti mobilisano da obezbedi tu izložbu.

SAD razočarane još jednom zabranom Parade

Foto: arhiva

SAD su veoma razočarane odlukom Vlade Srbije da još jednom otkaže Paradu ponosa u Beogradu, saopštila je američka ambasada u Srbiji.

"Odustajanjem pred pretnjama nasiljem, Vlada Srbije je propustila priliku da demonstrira svoju privrženost odbrani prava svih građana Srbije", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Ističe se da je pravo na slobodu okupljanja veoma važno pravo u svim demokratskim društvima, a vlade imaju obavezu da dozvole svojim građanima da se slobodno i mirno okupljaju, izražavaju svoje mišljenje u javnosti i da se udružuju mirno s kim god žele.

"Ova prava su fundamentalna i ne treba ih uskraćivati. Više puta smo to ponovili vlastima u Srbiji. SAD smatraju da su od velike važnosti zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda svih ljudi, uključujući LGBT populaciju širom sveta. Kao što državna sekretarka Hilari Klinton kaže, 'prava LBGT populacije su ljudska prava, a ljudska
prava su prava LGBT populacije'", navela je ambasada SAD.

Poverenica: Zabrana pokazuje visok stepen homofobije

Poverenica za zastitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da zabrana
održavanja ovogodišnje Parade ponosa predstavlja izraz nespremnosti
države da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje i slobodu govora.

 

"Zabrana istovremeno pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji i koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije", rekla je poverenica.

 

Prema njenim rečima, takvom odlukom, višegodišnje raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema LGBT osobama, široko rasprostranjeno nasilje, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije dostigli su kulminaciju i ostvarili cilj.

 

2024 © - Vesti online