Sreda 03.10.2012.
23:11
Politika

Korak bliže Srpskoj svemirskoj agenciji

U Napulju 63. Međunarodni kongres astronautike

U članstvo MAF Srbija ulazi prijemom Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije (UVIS). Velibor Vukašinović, direktor ovog udruženja, osnovanog u aprilu 2010. godine, obratiće se učesnicima kongresa u vremenski strogo ograničenom vremenu, u okviru jednog minuta, kao što i priliči ljudima čija znanja, dometi i uspesi u korišćenju vazduhoplovnih i svemirskih tehnologija zavise od mikro i nanosekundi.

"Pred nastup u Napulju obuzima me trema slična onoj koju sam osetio pre svog prvog avionskog leta”, kaže Vukašinović za Politiku pred put u grad pod Vezuvom, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi drevna Pompeja. Gotovo dva milenijuma Pompeja je bila pod šest metara debelim naslagama vulkanske prašine, kojom je prekrivena posle trodnevne erupcije Vezuva.

„Upravo u Napulju, u jednom od najstarijih evropskih gradova, raspravljaće se na temu "Svemirska nauka i tehnologija za sve". Zagledani smo u budućnost, nadneti nad pitanjem kako će nas, na opštu dobrobit, u toj budućnosti svemir sve više povezivati”, kaže Vukašinović.

Vukašinović podseća na malo poznatu činjenicu da je šezdesetih godina dvadesetog veka u Beogradu održan važan skup kosmičkih eksperata, članova jedne od sekcija Međunarodne astronautičke federacije.

Činjenica da se Srbija danas svečano pridružuje članovima MAF, dodatno osnažuje optimizam našeg sagovornika kada je reč o ostvarenju jednog velikog cilja:

"Sada ćemo mnogo lakše napraviti sledeći korak – osnovaćemo Svemirsku agenciju Srbije”, kaže Velibor Vukašinović.

2024 © - Vesti online