Sreda 03.10.2012.
17:57
Danas, Novi magazin

Grujić: Srbija gubi 600 miliona evra investicija

Predaje listu mera za pokretanje posrnule srpske ekonomije: Branislav Grujić
 

"U narednih desetak dana listu mera ćemo predati premijeru Ivici Dačiću. Ove mere svode se na one brze poteze koje sam ja nazvao, mere koje ne koštaju ništa, a pomažu privredi, jer znamo da država nema novca", rekao je za beogradski Danas Branislav Grujić, predsednik kompanije PSP Farman holding, osvrćući se na nedostatke srpskog privrednog sistema i sopstvene poslovne planove.

On je ocenio da su prve mere vlade dobre, ali da su samo početak.

"Sistem nisu samo privredne mere, već i pravosuđe, koje mora da bude brzo i efikasno, kao i sistem vlasničkih odnosa, koji mora da uvažava privatno vlasništvo. Danas u Srbiji sigurno postoji bar 500-600 miliona evra investicija koje se ne realizuju samo zbog blokade sistema", rekao je Grujić.

Prema njegovim rečima, najteže su administrativne prepreke.

"Imamo najave velikih sistema, od Baumaksa, tržnih centara, Ikee i drugih, koji se bave proizvodnjom, ali ne mogu da počnu da rade ovde zato što ne mogu da dobiju građevinske dozvole. To je apsurdno. Ikea bi izgradnjom tržnog centra pomogla ovdašnjoj industriji nameštaja da ne potone do kraja, ali se u Srbiji govori kako zli ljudi grade trgovačke centre da bi se trgovalo, a da se ne proizvodi. Najveća prednost Hrvatske je što ima Agrokor grupu, koja sistemski, kroz sve svoje mreže, plasira hrvatske proizvode", ocenio je Grujić.

2024 © - Vesti online