Sreda 03.10.2012.
19:07
BBC, index.hr

Kinezi tuže Obamu zbog vetrenjača

Foto - arhiva: Kineska kompanija odlučila da tuži predsednika SAD Baraka Obamu
 

Privatno preduzeće u kineskom vlasništvu "Ralls Corp" započelo je s projektom podizanja četiri sistema vetrenjača u blizini američke vojne baze u Oregonu.

Obama je prošloga nedelje potpisao naredbu kojom odbacuje odobrenje kineskoj kompaniji koja sada tuži predsednika smatrajući da je prekoračio ovlašćenja.

Radi se o prvom stranom ulaganju blokiranom u SAD-u u poslednje 22 godine.

U žalbi "Ralls Corp" tvrdi da je američki predsednik povukao "nezakonit potez", sugerišući da Obama nije tretirao kinesku kompaniju po istim uslovima kao ostale.

Bela kuća je prošle nedelje objasnila odluku istakavši da "postoje ubedljivi dokazi na temelju kojih može da se zaključi da bi "Ralls Corporation" mogao da napravi korake koje bi ugrozili američku nacionalnu sigurnost".

Predstavnik kompanije "Zou King komentirIsao je za agenciju "Hinhua" da Obamin potez vidi kao deo njegove predizborne kampanje ili pokušaj zaštite američke industrije vetrenjača.

Anketa koju je sredinom maja proveo "Pew Research Center" pokazala je da, iako većina Amerikanaca odnos s Kinom smatra "uglavnom dobrim", takođe smatra da im najmnogoljudnija zemlja sveta predstavlja najveću pretnju, veću od Irana i Severne Koreje. Većina ispitanika ne posmatra Kinu ni kao neprijatelja, ni kao partnera, već kao konkurenciju.

2024 © - Vesti online