Sreda 03.10.2012.
15:08 >> 16:18h
RTS

Dačić zabranio Paradu ponosa

Radovci 6. oktobra ipak na Karaburmi
 

Zbog bezbednosnih razloga zabranjeni su svi skupovi najavljivani za 6. oktobar.

Zabrana Parade ponosa odnosi se samo na šetnju planiranu za nedelju, 6. oktobar. Manifestacija Prajd vik, koja traje čitavih nedelju dana, održaće se kako je i planirano.

Član Organizacionog odbora beogradske Parade ponosa Boban Stojanović rekao je da će taj skup zakazan za 6. oktobar, "na neki način biti obeležen" i pored zabrane Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Nismo još odlučili u kojoj će to formi biti. Sutra ćemo o svemu detaljnije obavestiti javnost na konferenciji za novinare", kazao je Stojanović.

On je naveo da organizatorima Parade ponosa još nije zvanično stigao "papir" o zabrani parade ponosa. Ipak, smatra da je odluka o zabrani pokazala da država nije sposobna da zaštiti svoje građane od huligana i nasilnika.

"Pitanje je šta ćemo da radimo sa tim akumuliranim nasiljem i agresijom", kazao je Stojanović.
 

Za večeras je najavljeno otvaranje kontroverzne izložbe fotografija "Ecce homo", švedske umetnice Elizabet Olson Valin. Zbog burne reakcije javnosti i desničarskih organizacija povodom fotografija na kojima je Isus predstavljen u gej okruženju, izložbu će obezbeđivati policija, a za dodatno obezbeđenje pobrinuće se i organizatori.

Povodom Parade ponosa danas se oglasio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je zamolio premijera Dačića da zabrani održavanje, kako je rekao, parade srama.

2024 © - Vesti online