Sreda 03.10.2012.
17:04
Lj. Ivanović - Vesti

Krugman: Kriza se ne rešava štednjom

Pol Krugman drži predavanje u beogradskom hotelu "Hajat"
 

Osnova njegove teze je da štednja koju forsira Evropska unija ne samo da neće pomoći u prevazilaženju dužničke krize, već će je dodatno produbiti i produžiti.


- Veća potrošnja je nečiji prihod, a zemlje koje su primenile žestok program rezova potrošnje dovele su do pada kupovne moći, a kad niko ne kupuje, onaj ko proizvodi nema kome rubu ili uslugu da proda, a to ona znači pad proizvodnje i konačno otpuštanje. Sistem štednje vodi u začarani krug grčenja ekonomija. Pokazalo se to pogubnim po Grčku, a sada i Španiju - rekao je Krugman.  

Pouka biznismenima

Američki nobelovac održao je predavanje u Beogradu na poziv grupe srpskih biznismena.

 

Srbija i dalje najbolje izglede ima na evropskom tržištu, ali u robnoj razmeni treba da koristi prilike koje joj se ukažu u Aziji i drugim regionima, ocenio je on.

Karte su u rukama Nemačke i Evropske centralne banke, samtra Krugman i dok Berlin ne zaključi da je tvrdoglava štednja donela više štete nego koristi, zemlje EU, a i one na njenoj periferiji, poput Srbije, nemaju čemu dobrom da se nadaju.

Kad je reč o našoj zemlji, Pol Krugman je istakao da Srbija može krizu sebi da olakša veoma malo, da je rešenje u izvozu i daljem slabljenju dinara koji je jači nego što to ekonomija opravdava.


Krugman je sinoć imao i dugačak razgovor s premijerom Ivicom Dačićem koji mu je predstavio tešku ekonomsku situaciju u našeoj zemlji.

2024 © - Vesti online