Sreda 03.10.2012.
14:29 >> 14:30h
Vestionline

Omaž u čast Dušana Jevtovića u Domu Vojske

Umetnikova radna soba
 

Izložbu, koja je omaž umetniku povodom godišnjice smrti, otvorio je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Miroslav Tasić, a o postavci su govorili Nina Krstić, autorka izložbe i direktorka Muzeja Naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, i direktor Medija centra "Odbrana" potpukovnik Slavoljub Marković.

Izložba, koja je plod saradnje Medija centra „Odbrana“ i Muzeja naivne i marginalne umetnosti, obuhvata šezdesetak radova ovog klasika naivne umetnosti - ulja na platnu, crteža, grafika i skica, a publika će u Maloj galeriji Doma vojske moći da zaviri u intimu umetnikovog života. Tamo su, u rekonstrisanom ateljeu u kojem je umetnik stvarao punih 50 godina, izloženi predmeti koji su bili deo njegove svakodnevnice.

Dušan Jevtović je izlagao na reprezentativnim izložbama u zemlji i na značajnim međunarodnim izložbama. Njegova dela nalaze se u mnogim muzejima i galerijama, kao i privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Zastupljen je u svim domaćim i svetskim enciklopedijama naivne umetnosti. Dobitnik je niza domaćih i međunarodnih priznanja. Umro je 6. oktobra 2011. godine u Beogradu.

U pripremi izložbe, koja će u Domu Vojske biti otvorena do 30. oktobra, autorki su pomogle ćerka pokojnog umetnika Ivanka Jevtović, i Dragana Marković, glavna urednica Izdavačke delatnosti MC "Odbrana".

2024 © - Vesti online