Četvrtak 04.10.2012.
08:00
zadovoljna.hr

Skriveni neprijatelji zdravih zuba

Svi želimo lepe, bele i zdrave zube, zar ne? Evo šta ih ugrožava
 

1. PIRSING

Pirsing na jeziku mnogi smatraju kul modnim dodatkom, ali da li ste razmišljali šta metalna kuglica u vašim ustima može da učini zubima? Usna duplja nije predviđena za metalne predmete, a svakodnevno lupkanje vašeg novog ukrasa na jeziku po zubima oštećuje gleđ i može dovesti do pucanja zuba i što je najgore, onih prednjih.

2. BELO VINO

Većina već zna kako crno vino izaziva promenu boje zuba i ostavlja žućkaste mrlje, ali belo vino može biti daleko štetnije. Bela suva vina dosta su kiselija pa oštećuju površinski sloj što može uzrokovati trajnu promenu boje zuba.

3. ŽVAKANJE LIMUNA

Iako je limun bogat izvor minerala i C vitamina sadrže i veliku količinu citrusa – snažne kiseline koja nagriza zubnu gleđ što može da izazove preteranu osetljivost zuba na toplotu i hladnoću.

4. GRICKANJE KOCKICA LEDA

Za razliku od limunske kiseline koja nagriza gleđ, žvakanjem leda ona može i da popuca. Isto tako žvakanje tvrdog leda ima sličan efekat na zube kao škrgutanje zubima čime se oni bukvalno krune i troše.

5. SPORTSKI NAPICI

Sportski napici posle napornog treninga mogu da budu vrlo osvežavajući za telo, ali isto tako vrlo opasni za vaše zube. Oni takođe sadrže kiseline koje izazivaju koroziju zuba i podstiču nastanak karijesa.

6. LEKOVI

Pljuvačka je zaštitnik usne šupljine, a lekovi poput onih protiv depresije ili povišenog krvnog pritiska sadrže sastojke koji isušuju usta i smanjuju proizvodnju pljuvačke, pa samim time mogu da izazovu deformaciju usne duplje što takođe može dovesti do oštećenja zuba.

7. VODA IZ BAZENA

Plivanje je vrlo zdrav sport jer podstiče rad mišića u celom telu, međutim problem ne leži u sportu već u vodi iz bazena koja je prepuna hemikalija. Upravo mešavina raznoraznih dodataka koji održavaju kvalitet vode uzrokuje kiselost vode što može da izazove oštećenje zaštitne gleđi, odnosno zuba.

8. ŽELUDAČNA KISELINA

Kiselina je najveći neprijatelj zuba, a to se odnosi i na onu želudačanu. Gorušica izaziva neprijatan osećaj peckanja, a osnovni simptom je povraćaj želudačane kiseline iz želuca u jednjak koja se vraća i u usnu duplju, što baš kao i limunska kiselina može da bude kobno za vaše zube.

2024 © - Vesti online