Sreda 03.10.2012.
10:33
Blic

Vučić javio Dačiću da se sprema zatvorska pobuna

Pripadnici žandarmerija pojačali bezbednosne mere u tri najveća zatvora - požarevačkoj "Zabeli", Okružnom zatvoru i pritvoru Specijalnog suda u Beogradu (Foto: Arhiva)
 

Pripadnici ove jedinice MUP-a Srbije u roku od sat vremena pojačali su bezbednosne mere u tri najveća zatvora u Srbiji - požarevačkoj "Zabeli", Okružnom zatvoru i pritvoru Specijalnog suda u Beogradu, u koji su u nedelju sprovedeni nekadašnji pripadnici Jedinice za specijalne operacije, Milorad Ulemek Legija, Dušan Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović.

- Njih trojica su iz Zabele sprovedeni u Beograd zbog suđenja za organizovanje pobune JSO 2001. godine. Plan zatvorenika bio je da odmah nakon suđenja i povratka Ulemeka, Maričića i Jovanovića u Zabelu, pokrenu pobunu. Najpre u "Zabeli", a zatim i u svim zatvorima Srbije - kaže za Blic izvor iz MUP-a Srbije. On navodi i da je jučerašnje stanje u zatvorima bilo redovno.

- Zbog redovne situacije, Žandarmerija je tokom jučerašnjeg dana povukla određeni broj svojih pripadnika u "Zabeli", dok je u Beogradu ostalo povećano obezbeđenje u Specijalnom sudu. Pojačano obezbeđenje u Ustaničkoj ulici biće sve dok u zgradi suda bude trajalo suđenje pripadnicima JSO za organizovanje pobune jedinice 2001. godine - kaže sagovornik i ukazuje da je provera moguće pobune izvršena i zbog zakona o amnestiji koji je trenutno u izradi.


- Izrada zakona o amnestiji bi trebalo da bude gotova za desetak dana, nakon čega će Ministarstvo pravde predlog uputiti Vladi i Skupštini. Provera moguće pobune vršena je i u ovom pravcu jer je uobičajeno da zatvorenici štrajkuju pred svaku amnestiju tražeći veće smanjenje kazne - kažu u Ministarstvu pravde.

2024 © - Vesti online