Sreda 03.10.2012.
09:13
NIN

Irinej: Sažaljevam homoseksualce

Crkva ne osuđuje grešnika, nego greh: Šta bi bilo sa čovečanskim rodom kada bi greh postao masovna pojava?
 

- Verovatno je to nešto što je jače od njih. To je devijacija ljudske prirode kakvu ne vidimo nigde u prirodi. Ja mislim da je to bolest i da tim osobama treba pomoći da prevaziđu ovu neprirodnu anomaliju - kaže patrijarh i dodaje da je veliko pitanje da li se s tom anomalijom čovek rađa, ili, zavisno od uslova života, to postaje porok.

- U Bibliji, koja je prihvaćena od mnogih religija sveta, kaže se da ko je takav, on je “gad pred Gospodom”. Crkva ne osuđuje grešnika, nego greh. Ovaj greh Crkva osuđuje kao greh protiv prve zapovesti Božije date našim praroditeljima, koja glasi: 'Rađajte se i množite se i napunite zemlju'. Šta bi bilo sa čovečanskim rodom kada bi greh postao masovna pojava? Danas, kada je natalitet u strahovitom padu, treba da podržavamo pokret greha??? Ove parade vređaju moral apsolutne većine, ne samo hrišćana već i predstavnika drugih velikih religija i ne treba ih dozvoliti. Poštujem slobodu svakoga, ali slobodu koja ne vodi u anarhiju.

Istovremeno, poglavar SPC osuđuje svako nasilje:
- Nikakvo nasilje, ma od koga dolazilo, ne može se odobriti. Ako se želi nečemu suprotstaviti, neka to bude bez nasilja. Nisam pristalica nikakvog nasilja u ovom slučaju. Ako su u tome učestvovali neki sveštenici, za to nisu imali blagoslov Crkve. Prema tome, Crkva ne odobrava nasilje. Svakom čoveku data je sloboda i mogućnost da od svoga bića izgradi hram Božiji ili radionicu satane.

2024 © - Vesti online