Sreda 03.10.2012.
06:42
Večernje novosti

Pola miliona ljudi ne prima platu

Teško do plate i penzije danas u Srbiji
 

Bez dinara plate ili penzije u Srbiji tavori najmanje pola miliona starijih od 55 godina. A malo kojem među njima je pošlo za rukom da ostvari pravo na državnu socijalnu pomoć pa se većina, potvrđuju i u Ministarstvu rada i socijalne politike, oslanja na podršku porodice ili tuđu milostinju, pišu Večernje novosti.
 

Prema rečima Zorana Miloševića, pomoćnika ministra rada, tranzicija je "debelo" osiromašila one koji su još u stanju da sami zarađuju. Veliki je broj onih između 55 i 64 godine koji nisu zaposleni, ali još nisu ni u penziji. U ovu kategoriju spada čak 19 odsto starijeg stanovništva, odnosno njih najmanje 200.000. Svi oni su uglavnom u stanju socijalne potrebe - kaže Milošević.
 

Prema njegovim rečima, ovako loš socijalni položaj starije radne snage je posledica društveno-ekonomskog stanja u zemlji.
 

- Postepeno su pooštravani uslovi za penzionisanje i podizana je starosna granica, a u međuvremenu je ugašen i dobar deo industrije u kojim je staž beneficiran. U tim preduzećima je i najveći broj radnika ostao bez posla, a među njima su najbrojniji baš oni između 55 i 64 godine.

2024 © - Vesti online