Utorak 02.10.2012.
23:47
rts rs

Dinkić: Srbija neće da bankrotira

Mogli smo da bankrotiramo, ali smo se izvukli : Mlađan Dinkić
 

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da Srbija neće bankrotirati, a da bi se to dogodilo da Vlada nije preduzela ekonomske mere.

"U 2013. godini mogli smo da dođemo u slične probleme kao Grčka, koja ima javni dug od 170 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a Srbija će do kraja godine imati dug od oko 60 odsto BDP-a", rekao je Dinkić gostujući u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije.

Dinkić je rekao da je plan Vlade Srbije da prepolovi budžetski deficit i da ga obori na samo jedan odsto BDP-a do 2015. godine.

U "Upitniku" je gostovao i ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da neće biti brzog oporavka.

"Država mora da steže kaiš i mora da se ulaže u proizvodnju i izvoz, to je ključno", rekao je Ljajić.

Ljajić je istakao da je pogrešno davati kataklizmične izjave poput onih da je Srbija "na rubu bankrota, katastrofe i potpune propasti", ali i da je pogrešno potcenjivati velike razmere krize.

Ministar Ljajić je najavio da će Vlada Srbije doneti u četvrtak odluku o interventnom uvozu 20.000 tona jestivog ulja u cilju stabilizacije tržišta te životne namirnice.

Ljajić je rekao da Ministarstvo finansija i privrede, poljoprivrede i trgovine pripremaju zajedničku odluku o privremenom ukidanju carina na uvoz ulja, kao i šećera i mleka u prahu.

Ministar je istakao da će država intervenisati tokom celog oktobra na tržištu ulja ukoliko to bude potrebno i dodao da ima dovoljno ulja i šećera u Robnim rezervama, te da država može da interveniše i podsetio da je ministarstvo intervenisalo sa dodatnih 3.000 tona ulja.

2024 © - Vesti online