Utorak 02.10.2012.
18:20
Beta

"Švedska, prijatelj Kosova"

 "Švedska će podržati Kosovo na putu evroposkih integracija i u izgradnji dobrosusedskih odnosa" (na fotografiji sastanak Tačija i Rajnfelta)
 

"Glavni prioritet Vlade Kosova je ubrzanje evropske agende integracije. U okviru tog procesa jedan od izazova je da Kosovo prizna i pet država članica EU koje to nisu učinile", rekao je Tači i ocenio da je podrška Švedske u promeni stava tih država prema realnosti na Kosovu i integraciji Kosova u EU suštinska.

Tači se, kako je saopšteno iz kabineta premijera, zahvalioRajnfeltu za podršku koju je Vlada Švedske dala Kosovu u jačanju državnosti, procesu integracije u EU i priznanju nezavisnosti Kosova.

Kosovski premijer je rekao da je Kosovo napravilo suštinski napredak u unapređenju prava manjinskih zajednica i u uspešnoj integraciji i predstavljanju na svim nivoima vladavine.

"Jedno od opredeljenja demorkatskih institucija na Kosovu je jačanje regionalne saradnje, kao jednog od glavnih preduslova za integraciju u EU. U okviru tog procesa Kosovo je izgradilo odlične odnose sa svim susedima, sem Srbije", kazao je Tači koji boravi u višednvnoj poseti Švedskoj.

On je rekao da je Kosovo opredeljeno da normalizuje odnose i sa Srbijom kroz dijalog dve suverene i nezavisne države.

Tokom susreta dvojica premijera su razgovarala o bilateralnoj saradnji sa posebnim akcentom na saradnju u oblasti privrede.

"Švedska će podržati Kosovo na putu evroposkih integracija i u izgradnji dobrosusedskih odnosa", rekao je premijer Reinfeldt, "dodajući kao je Kosovo nezavisna i suverena država i da njena podela nije opcija."

2024 © - Vesti online