Utorak 02.10.2012.
14:52
Srna

"Rudnik nikla bi uništio Mokru goru"

Rudnik nikla - smrt za okolinu

Vukmirovićeva je navela da je poznato da je reč o slabom nalazištu nikla i da bi jedina isplativa tehnologija bila drastična - polivanje sumpornom kiselinom.


"Tu mi imamo prirodne lepote i izvor Belih voda i istraživanja ne samo da bi narušila već bi i zatvorila taj predeo, gde su već postignuti rezultati u turizmu", istakla je Vukmirovićeva.


Ona je, u pauzi naučnog skupa "Energetika i životna sredina", rekla novinarima da je saopštenje SANU-a u kojem se upozorava na štetne posledice eksploatacije nikla prošlo kroz medije, ali da o tom pitanju nema zvaničnog stava Vlade.

Pročitajte još:

* Kusta oterao "tragače nikla" sa Mokre gore

* Bivši poslanik DS-a direktor "Srbija nikla"

* Da li ovo čeka i Srbiju: Rudnik nikla ubija Makedonce

Vukmirovićeva ističe da sredstva, bez obzira što je zemlja u ekonomskoj krizi, treba tražiti u drugim oblastima, kao što su poljoprivreda i turizam, ocenivši da je najbolje da saglasnost za takve odluke Vlada traži na lokalnoj samoupravi.


"Imamo velike planove i prioritet u drugim oblastima, kao što je poljoprivreda, a da ne govorim o prirodnim lepotama koje sve više privlače strane turiste. Takva je Mokra gora i već se razvijaju novi potencijali sa izgradnjom Andrićgrada", zaključila je Vukmirovićeva.


Akademik Dragomir Vitorović, koji je autor istraživanja na osnovu kojeg se SANU godinama protivi istraživanju i eksploataciji nikla u Srbiji i Republici Srpskoj, nije želio da dalje komentariše istraživanje nikla, jer, kako je naveo, ne želi da to bilo ko shvati i komentariše kao pritisak na vlast.


Vitorović, koji je član Međuodeljenjskog odbora SANU-a "Čovek i životna sredina", rekao je Srni da je nauka svoje saopštila i da je sada na političarima da odluče šta dalje.

2024 © - Vesti online