Utorak 02.10.2012.
17:06
tetka.rs

Pin-ap cice prve "fotošopirane" devojke

"Otac" pin-ap devojaka Žil Elvgren bio je crtač i ilustrator, a svoj najveći uspeh je postigao pedesetih godina prošlog veka, ilustracijama koje je radio za velike brendove kao što su Koka Kola i Ford. Poigravao se svetom mode i erotike a njegovi čuveni crteži pin-ap devojaka nastali su na osnovu crno belih fotografija koje je retuširao, naglašavao detalje i obline, zbog čega se s pravom smatra da su krajnji proizvodi njegovog rada preteča danjašnjeg Fotošopa.

Elvgrenovi modeli su uglavnom bile nepoznate devojke, ali dešavalo se da "popravlja" i veoma poznate glumice, među kojima je bila i Kim Novak. On je samo uz pomoć četkice, dodajući živopisne pozadine, nakit, ravnajući stomake, dodajući obline, uspeo u onome što mnogima danas ne uspeva uz pomoć najsavremenije tehnologije, da privuče pažnju javnosti. Bio je pionir u svom poslu i stvorio je jedinstven stil koji je i danas veoma popularan. Smatra se majstorom naglašavanja ženstvenosti.

Čar njegovih crteža je u tome što devojke nije prikazivao kao fatalne zavodnice, seks simboli, već svaki crtež izgleda kao da je devojka uslikana u trenutku, čega uopšte nije bila svesna. Na fotografijama možete videti kako su izgledali modeli koji su Elvgrenu služili kao inspiracija, a kako gotovi crteži.

2024 © - Vesti online