Utorak 02.10.2012.
13:47
Beta

Pržio Srbe lemilicom, osuđen na 8 godina zbog zločina

Srebrenik

Mujčinović, bivši pripadnik Lovačke čete Armije BiH u Srebreniku, proglašen je krivim da je učestvovao u zlostavljanju srpskih civila nezakonito zatočenih u prostorijama Omladinskog doma u Rapatnici, u opštini Srebrenik, u junu i julu 1992. godine.

U presudi je navedeno da je Mujčinović u više navrata, zajedno sa drugim osobama, tukao Peru Đukića, pržio ga lemilicom, priključivao mu kabl sa strujom na uši, te sipao so na rane.

Mujčinović je, prema presudi, zlostavljao i Dragu Đukića, stavljajući mu iglu od šprica pod nokte, pržeći ga lemilicom, te terajući ga da jede so.

"Kao otežavajuće okolnosti uzeli smo u obzir stepen patnji oštećenih. Prženje lemilicom, ubadanje iglama i mučenje solju kod svakog razumnog čovjeka izaziva zgražavanje, a optuženi Mujčinović je tokom postupka i više puta kontaktirao svedoke i
oštećene da bi vršio pritisak na njih da promene iskaze", kazao je predsedavajući Sudskog veća Davorin Jukić.

On je dodao da je Sudsko veće kao olakšavajuće okolnosti uzelo u obzir činjenicu da je Mujčinoviću narušeno zdravlje, da je porodičan čovek i otac maloletne dece.

Oštećeni Pero i Drago Đukić upućeni su na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravnih zahteva.

Optuženi Sulejman Hrustić, takođe bivši pripadnik Lovačke čete Armije BiH u Srebreniku, oslobođen je krivice zbog nedostatak dokaza. Nakon izricanja presude, Sudsko veće odredilo je Mujčinoviću mere zabrane napuštanja mesta boravka i oduzimanje putnih isprava, koje mogu trajati do njegovog upućivanja na izdržavanje kazne.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom veću Suda BiH.

2024 © - Vesti online