Utorak 02.10.2012.
14:03
Jutarnji.hr

Slovenija rasprodaje državne gigante

Telekom Slovenije među prvima ide na prodaju
 

Kada se već mesecima spekuliše da država neće moći da plaća svoje obaveze i da će joj biti potrebna pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda vlada Janeza Janše mogla bi biti prisiljena da rupe u budžetu popuni i rasprodajom državne imovine.

Nedavni rast cene akcija Telekoma, koje su u poslednjih mesec dana porasle gotovo za četvrtinu, bi upravo mogle da se objasne planovima vlade da ga proda. Slovenačka država u Telekomu ima 74 odsto akcija koje su vredne 372 miliona evra. Kao mogući kupac slovenačkog teleoperatera pominje se Dojče Telekom. Po tim planovima Slovenija postoji mogućnost da Slovenija ipak zadrži 25 odsto akcija Telekoma.

Već se prodaju tri četvrtine Adria Airwaysa, kao i državni deo u Elanu i Aeru, a uskoro bi se na prodaji mogla naći i osiguravateljska kuća Triglav, piše "Delo". Država ima 28 odsto akcija u Triglavu preko Slovenačkog odštetnog društva Sod, a zajedno sa Zavodom za invalidsko i penziono osiguranje 62 odsto. Sodov deo vredi oko 126 miliona evra, a pokušavaju ga povećati na 33 odsto kako bi dobili i premiju za preuzimanje. Navodno su za Triglav zainteresovani američko finansijsko društvo AIG i švajcarski Svis Re.

A Ruski Gasprom i mađarski Mol su zainteresovani za kupovinu državnog dela u slovenačkoj naftnoj kompaniji Petrol. Na spisku za prodaju bi mogao da se nađe i državni deo u Heliosu u kojem banke i državni fondovi imaju 73 odsto. I banke bi mogle da se prodaju pod uslovom da država prihvati model sanacije u kojem će novi vlasnici u banke ulaziti dokapitalizacijom. Preko banaka bi tako mogli da dođu na spisak i kompanije kao što su Merkator, Pivovarna Laško, Luka Koper, Sava i Cinkarna Celje.

2024 © - Vesti online