Utorak 02.10.2012.
13:10
Beta

Poljski ateisti promovišu se na bilbordima

"Bog verovatno ne postoji, zato prestani da brineš i uživaj u životu", piše na autobusu što je deo ateističke kampanje koja se sprovodila u Americi
 

Bilbordi kojima ateisti žele da upozore da ih ima oko dva miliona, među 38 miliona Poljaka, biće postavljeni još i u Varšavi, Krakovu, Vroclavu i drugim većim poljskim gradovima. Na prvim bilbordima u Lublinu stoje poruke "Ne ubijam, ne kradem, ne verujem" ili "Ne veruješ u Boga? Nisi sam".

"Pre svega želimo da pokažemo da u Poljskoj živi oko dva miliona ateista koji su diskriminisani. Imamo utisak da u Poljskoj dominira samo jedan, katolički pogled na svet a sve drugo je samo zlo. A u stvarnosti i mi smo dobri ljudi, istinski Poljaci i patriote", kazala je predsednica fondacije Sloboda od religije, Dorota Vujćik.

Ateistički bilbordi izazvali su proteste opozicionih konzervativaca iz stranke Pravo i Pravda bivšeg poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog. Lokalni odbornici te stranke u Lublinu na istoku Poljske optužili su inicijatore kampanje da su bilbordi antikatolički i da žele da proteraju religiju iz javnog prostora.

Vujćik je međutim optužbe odbila i podsetila na nedavnu katoličku kampanju na bilbordima na kojima je pisalo "Marija, kraljice Poljske, spasi nas jer ginemo".

"Konstatovali smo da kada već religija prelazi na bilborde i na taj način želi da dopre do šire javnosti da i mi u javnom prostoru treba da naglasimo da postojimo", kazala je Vujćik.

U Poljskoj se oko 98 odsto nacije izjašnjava da su vernici, pretežno katolici, dok pravoslavnih hrišćana ima oko pola miliona, uglavnom na severoistoku i istoku zemlje.

2024 © - Vesti online