Utorak 02.10.2012.
02:40
Vestionline

Religija kao oružje (3): Prodaja mržnje

 

Film "Stradanje Isusovo" Mela Gibsona izazvao je mnogo reakcija i polemika u Izraelu, gde je hrišćanski režiser optužen da "vidi samo krv, patnju i čudesno izbavljenje za njega i one koji su voljni da veruju u ono što i on, dozvoljavajući mu da napravi brutalan film koji nadilazi svu brutalnost i sve nasilje Holivuda u poslednjih stotinu godina", kako je izjavio rabin Jakov Hinic.

Religija kao oružje

 

Gotovo fizička mržnja nastala je između islamskog sveta i Izraela zbog pitanja Palestine. Ta mržnja se najčešće oglašava kalašnjikovima i bombama, a nekad i propagandnim putem i vređanjem religioznih osećanja. Iranska vlada je 2006. čak organizovala takmičenje za karikature koje ismevaju holokaust.


"Učenje Talmuda, svete knjige judaizma, odgovorno je za širenje droge u svetu, a glavni diler je Izrael", izjavio je iranski potpredsednik Muhamed Reza Rahimi u junu ove godine i pokazao da je religija deo svake politike.

"Talmud uči da je dopušteno bogatiti se zakonitim i nezakonitim sredstvima, što Jevrejima daje pravo da unište svet", izgovorio je iranski potpredsednik na međunarodnoj konferenciji o trgovini drogom. Iranska televizija emitovala je posle dva meseca film "Subotnji lovac" u kojem su Jevreji predstavljeni kao "ubice Arapa gladne novca".

2024 © - Vesti online