Ponedeljak 01.10.2012.
20:42
Srna

Sarajevo pristalo na "prosidbu" Turske

Rajko Vasić: Političko bošnjačko Sarajevo se potpuno opredelilo između arabizacije, iranizacija i turkizacije
 

"S obzirom da je nedavno Tursku posetio Bakir Iztebegović u ’državničkom’ svojstvu, može se oceniti da se političko bošnjačko Sarajevo potpuno opredelilo između arabizacije, iranizacija i turkizacije", naglasio je Vasić.


On je ocenio da je jasno da se pozitivno odgovorilo "prosidbi" Turske i da je prihvaćena njena platforma koju je ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu pre nekoliko godina izneo u Sarajevu, a koja je u kasnijim istupima Erdogana i drugih, u Sarajevu i u Turskoj, dopunjavana amanetima i sličnim istorijsko-političkim ukrasima, saopšteno je iz SNSD-a.


"To je sada dugoročna orijentacija Sarajeva, a dnevno je samo to što SDA nastoji da Tursku i njen uticaj monopoliše za sebe, procenivši da tandem Brisel - SDP neće imati snage za trku do konačnog cilja. Tako se proces turkizacije Bosne, odnosno dela koje Sarajevo smatra svojom teritorijom i interesnom sferom u BiH, uspostavlja kao obostran i dvosmeran proces", istakao je Vasić.


Tu činjenicu, kaže on, politički faktori i dugoročni planeri moraju da imaju na umu, od sada pa dok postoji BiH, makar i u ovom labilnom obliku.

2024 © - Vesti online