Ponedeljak 01.10.2012.
20:53
Beta

NATO interesuju kosovske tenzije i evropske težnje Srbije

Foto: Arhiva
 

Delegaciju NATO-a, predvođenu lordom Džolingom, zanimale su, pre svega, situacija na Kosovu i tenzije, jer je, kako su ukazali, njihova delegacija sastavljena od predstavnika zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Oni su želeli da saznaju i nešto više o evropskim aspiracijama Srbije, o odnosima sa zemljama u regionu i o ekonomskoj situaciji.

"Stefanović je obavestio članove delegacije o činjenici da je aktuelna vlada nasledila budžetski deficit od 2,2 milijarde evra, što ne uključuje u međuvremenu prispele obaveze po različitim osnovama", navodi se u saopstenju.

Stefanović je naveo da je aktuelna vlada iznela u javnost obim krize i realnu ekonomsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi, uvodeći mere koje će do kraja godine biti usmerene na zaustavljanje dalje ekonomske propasti.

"Novi sistemski zakoni, pre svega, Zakon o javnim nabavkama, borba protiv korupcije i nulta tolerancija trebalo bi da obezbede bolje uslove za oporavak ekonomije i investicija", naveo je Stefanović.

Po pitanju Kosova, predsednik Narodne skupštine informisao je delegaciju NATO-a o teškom položaju Srba i drugih nealbanaca.Stefanović je takođe zatražio da NATO, koji je, u statusno neutralnoj ulozi, posebnu pažnju obrati na provokacije iz Prištine i
incidente.

"Članove delegacije zanimao je niz pitanja koja su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa civilnim aspektom bezbednosti Severno-atlantskog vojnog saveza", dodaje se u saopstenju iz Skupštine Srbije.

2024 © - Vesti online