Ponedeljak 01.10.2012.
17:41
Beta

Traži se uzrok pomora ribe

Ribočuvari su juče prikupili 205 kilograma uginule ribe
 

Precizirano je da je u delu reke Banjske, koja protiče kroz krug fabrike Simpo-šik, utvrđeno da je iznad kruga te firme, voda niskog vodostaja ali izuzetno bistra, dok je voda u reci ispod kruga te fabrike, na ulivu u reku Toplicu, izuzetno sive boje. Prve primerke uginule ribe, ta inspekcija je pronašla na četvrtom kilometru, od uliva reke Bnajske u Toplicu u selu Pepeljevac.

U selu Barlovo, na oko 11 kilometara od Kuršumlije, u reci Toplici, voda je izuzetno crne boje sa velikom količinom pene i brojnijim prisustvom uginule ribe, dok je u selu Točane nebrojeno mrtvih riba, zadržanih na obodu reke. Inspekcija Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja ustanovila je da je voda u Toplici, iznad uliva reke Banjske u nju, potpuno bistra i brojno je prisustvo žive ribe.

Inspekcija je registrovala promenu vode koja dolazi sa ulivom Banjske u reku Toplicu.

Takođe je ustanovljeno da su otpadne vode iz fabrike Frigonais bistre, dok je ispust iz postrojenja za prečišaćavanje tehnoloških otpadnih voda iz te fabrike bio skoro suv.

Ribočuvari su juče prikupili 205 kilograma uginule ribe, uglavnom riblje mlađi. Broj jedinki je velik, a radi se o autohtonim vrstama riba (klen, potočna mrena i skobalj). U inspekciji ističu da je prava količna uginule ribe znatno veća, jer je deo odnela voda, dok su jedan deo riba raznele ptice.

U saopštenju Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, navodi se da je Zavod za zaštitu javnog zdravlja iz Niša izvršio uzorkovanje optpadnih voda i nakon dobijanja rezultata, preduzeće se zakonom predviđne mere.

2024 © - Vesti online