Ponedeljak 01.10.2012.
16:27
Beta

"Ako je Srbija zemlja zakona, biće Parade"

Organizatori "Prajda" Boban Stojanović i Goran Miletić
 

"Mi podržavamo izjavu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, da Srbija ne treba da bude hajdučka država, i ako je tako hajduci po ulici ne treba da određuju ko ima pravo na okupljanje, a ko ne", kazao je Miletić na konferenciji za novinare.

On smatra da će, ako je Srbija zemlja reda i zakona, Parada ponosa biti održana.

"Ako je ovo država u kojoj vladaju zakon i red onda 'Beograd prajd', kao skup koji je blagovremeno i jasno prijavljen ima pravo na okupljanje", kazao je Miletić.

Napadnut sajt Gej-strejt alijanse

 

Nevladina organizacija Gej-strejt alijansa (GSA) saopštila je da je napadnut internet sajt te organizacije i da je umesto sadržaja ostavljena poruka "Čekamo vas!".

 

"Za GSA ne postoji sumnja da se radi o direktnoj pretnji jer su ove reči do sada mnogo puta u istom kontekstu izrečene od ekstremističkih desničarskih organizacija, a pre svega od 'Obraza'", navodi se u saopštenju te organizacije.

 

GSA je ocenila da ne postoji sumnja da je pretnja upućena aktivistima te organizacije ali i celoj LGBT populaciji pred najavljenu Paradu ponosa 6. oktobra.

 

"GSA zahteva od nadležnih organa da preduzmu sve kako bi ispitale ovaj slučaj, a pre svega da ispitaju i sankcionišu sve pretnje koje se ovih dana pojavljuju u javnosti i kojima se poziva na nasilje nadLGBT populacijom", navodi se.

 

On je istakao da za skup 6. oktobra postoje sve gradske dozvole, a i Ministarsvu unutrašnjih poslova je predata sva dokumentacija.

"Nas ne raduje činjenica da bezbednosne službe treba da odlučuju o o održavanju toga što smo mi nazvali 970 koraka slobode", kazao je Miletić.

On je istakao da sa policijom postoji saradnja u organziciji i obezbeđivanju svih skupova koji će tokom ove nedelje biti održani kao najava Parade ponosa. I samu konferenciju za novinare organizacionog odbora Parade ponosa, održanu u Medija centru obezbeđivala je policija, a ispred zgrade bilo je nekoliko policijskih kola.

2024 © - Vesti online