Ponedeljak 01.10.2012.
16:56
Vestionline

Moderni čergari na konjima i sa GPS-om

Čergari, koji su se odmetnuli od kuće i odbacili vrednosti savremenog društva, nekada su bili poznati po čestim sukobima s policijom, krađi i narkomaniji. Mladi buntovnici su svojim karavanima išli od mesta do mesta, festivala do festivala i često se zbog toga sukobljavali sa vlasnicima na čijoj bi zemlji odseli.

I iako se o njima poslednjih deset godina malo gorvorilo i pisalo, oni nisu nestali.

Fotograf Ian MekKel već godinama prati "lutalice", a nedavno je objavio knjigu "Novi Cigani" u kojoj se nalaze fotografije nove generacije "slobodnih putnika" i promene u njihovim životima nastale u informatičkom dobu.

Čergari su danas održali nomadski način života, ali nisu se želeli da se odreknu ni modernog života. "Nova generacija čergara i dalje koristi karavane koje vuku konji, ali isto tako koriste i modernu tehnologiju - od mobilnih aparata, računara, pametnog iskorišćavanja solarne energije pa do korištenja Fejsbuka", rekao je fotograf koji se prvi put susreo sa njima pre 25 godina.

Dodao je da moderni putnici i nemaju tako mnogo zajedničkle istorije sa ranijim čergarima. Vezuje ih samo to što su odabrali da žive život na putu i da se ne zadržavaju predugo na jednom mestu.

2024 © - Vesti online