Ponedeljak 01.10.2012.
14:58
Beta

Ameri hoće da rekonstruišu Bosnu

Amerikanci spremaju plan za efikasniju BiH
 

Kako list navodi, pozivajući se na anonimne diplomatske izvore, rezultat tog procesa bi trebao biti funkcionalniji entitet – Federacija BiH s vlašću koja bi postala bolji servis građanima.

Zvanični Vašington je odlučan u nameri da aktivira političke snage u Federaciji BiH da bi postigao unutrašnji dogovor o tome kako doneti adekvatne ustavne izmene u tom entitetu, koji ima komplikovanu političku strukturu, i smanjiti skupi administrativni aparat koji koči ekonomiju u FBiH.

Podsetimo, Federacija BiH je jedan od dva entiteta u BiH i čine je 10 kantona i kantonalnih vlada. U Federaciji BiH ima ukupno 11 vlada, 11 skupština, stotinu ministara, isti broj zamenika, više stotina savetnika i drugog administrativnog osoblja.

Sarajevski dnevnik navodi da Amerikanci žele da na sto stave sve moguće opcije, uključujući i smanjenje broja kantona, promenu kantonalnih granica, prenošenje određenih nadležnosti i druge promene koje bi uspostavile efikasniju strukturu. Politički razgovori o ovoj inicijativi su već počeli.

Amerikanci su za ovu inicijativu već dobili podršku partnera iz međunarodne zajednice, uključujući i Evropsku uniju. List, takođe, navodi da su preliminarni kontakti s političkim liderima u Federaciji BiH pokazali spremnost i konsenzus za promene.

Inicijatori procesa su već angažovali eksperte koji će ubrzo započeti rad na konkretnim predlozima novih ustavnih rešenja.

2024 © - Vesti online