Ponedeljak 01.10.2012.
15:30
Danas

"Ne treba da srljamo ka EU"

Grubješić: Trčimo maraton do Evropske unije
 

Tokom tog puta ne treba srljati i trčati grlom u jagode, kaže potredsednica vlade zadužena za evrointegracije u izjavi za "Danas", nakon izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da "nema razloga da trčimo za datumom za početak pregovora o statusu sa EU".

"Važno je da smo na tom putu i da menjamo Srbiju zbog nas, a ne Brisela i Berlina", ističe Suzana Grubješić.

Kako kaže, postoje različiti glasovi i uslovi koji se čuju i pred Srbiju postavljaju u EU "a mi smo spremni da ispunimo sve uslove koje su ispunile i druge zemlje koje na svom putu ka Uniji, ali niko od nas ne može da traži ono što svi znaju da ne možemo prihvatiti, a to je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije“.

Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, ističe za da je izjava predsednika Srbije verovatno odgovor visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbednost u EU Ketrin Ešton, koja je rekla da Nikolić treba da se spremi na teške odluke. Kako kaže, najnovija poruka Tomislava Nikolića je očigledan zaokret u odnosu na govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pre nekoliko dana, "pa je moguće da je ovo izjavio zbog Eštonove".

S druge strane, ukazuje Simić, možda njegova izjava, ukoliko je bila planirana, proističe iz "nove samouverenosti" koji oseća vlast, "jer sada dolazi do izražaja to da nije SNS slučajno pobedio na izborima".

2024 © - Vesti online