Ponedeljak 01.10.2012.
12:01
M. Roknić - Vesti - Foto: M. Roknić

Zemljaci, računamo na vas!

Ortoza bolna, ali neophodna: Marko Vorkapić sa roditeljima
 

Posle operacije kuka i kičme obavljene u aprilu u Dečjoj bolnici u Zagrebu, sa tatom Dejanom proveo je mesec dana u Varaždinskim toplicama, pa nedelju dana ponovo u Zagrebu. Sada ga na terapije odvode od kuće.


Napredak u njegovom dugotrajnom lečenju spor je i zahteva od cele porodice, roditelja Ane i Dejana, sestara Sare i Dejane potpunu posvećenost i ne malu žrtvu, na što im Marko ponekad uzvrati osmehom, po kojem znaju da mu je bolje i da ne trpi bolove.

Terapija u Beogradu

Markova doktorka: Dr Snežana Prodanović
 

Dr Snežana Prodanović objasnila je Vorkapićima da je lečenje metodom ABR pre desetak godina pokrenuo ruski matematičar Leonid Blum, a čiji je centar u Danskoj. Na prostoru ove regije vodi je doktor Slobodan Vujasić iz Beograda, koji je već pregledao Markove nalaze, složio se sa koleginicom i ocenio da mu može pomoći, uz upozorenje roditeljima da nema brzih rešenja i lakih odgovora.

A za taj njegov osmeh posebno su zaslužni i čitaoci "Vesti" iz Džilonga u dalekoj Australiji, Toronta, Nemačke, Švajcarske... koji su mesecima pomagali Vorkapićima, finansijski, pozivima, posetama, hrabrili ih da izdrže, delili veru sa njima da će Marko jednom da stane na noge.


Brojni zemljaci iz dijaspore redovno zovu Vorkapiće, a Rašići, Mrkalji, Markovići letos su ih i posetili i svi sa velikom brigom žele da znaju sve o Marku i njegovom lečenju. I svaki razgovor i susret završavao je istim obećanjem - i dalje računajte na našu pomoć i podršku.


Pre nekoliko dana i reporteri "Vesti" posetili su ih, upravo su se vratili iz zagrebačke bolnice, gde su mu doktori ponovo stavili ortoze za nožice i kičmu, pomagala za uspravno držanje tela, koja, i sami smo se uverili, teško podnosi.


Uvidela je to i njegova doktorka, pedijatar, Snežana Prodanović, koja je roditeljima savetovala da Marka vode na novo rahabilitacijsku metodu ABR terapije, čiji su rezultati sa najtežim oblicima cerebralne paralize izvanredni i u svakom slučaju bolji od svih dosadašnjih.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924


Godišnji troškovi za takvu vrstu terapija iznose oko 3.000 evra, a tri meseca bi Marko, sa jednim od roditelja, trebalo da provede na vežbama u Beogradu. Bez pomoći, Vorkapići to ne mogu priuštiti Marku, iako je, zalaganjem doktorke Prodanović, uvršten u program rehabilitacije u Beogradu već u oktobru.


- Čitaoci "Vesti" govorili su nam da im se uvek možemo obratiti. Do sada su nam toliko pomogli, da prosto nemamo obraza da ih pozovemo i kažemo da sami Marku ne možemo priuštiti ovu šansu. Zato molimo vas, novinare, da to napišete, a oni će pročitati - iskreno kaže Ana.

2024 © - Vesti online