Nedelja 30.09.2012.
19:51
Beta

Sanader: Tužilac me goni po nalogu Kosorove!

Nekada najbolji saradnici, danas najljući neprijatelji: Jadranka Kosor i Ivo Sanader
 

U prvom televizijskom intervjuu posle hapšenja krajem 2010. u Austriji, koja ga je kasnije izručila Hrvatskoj, Ivo Sanader je u emisiji "Nedeljom u 2" negirao da planira povratak u politiku kako su to objavili pojedini mediji i najavio da po završetku sudskih postupaka planira da nastavi da se bavi biznisom.


On je ponovio da je nedužan i izrazio uverenje da će to dokazati pred hrvatskim pravosuđem. On, međutim, nije mogao da govori o samim postupcima koji se protiv njega vode da ne bi prekšio pravila po kojima je pušten iz istražnog zatvora do završetka sudskih postupaka.
 

Povukao se zbog Slovenije i umora

Ivo Sanader je ponovio da se iznenada povukao iz politike sredinom 2009. kada je napustio mesto premijera zbog graničnog spora sa Slovenijom, ali i zbog umora od politike. Prema njegovim rečima, nije hteo da sa Slovenijom potpiše sporazum koji otvara mogućnost da Hrvatska izgubi deo teritorije, a koji je kasnije potpisala njegova naslednica Jadranka Kosor. Time bi, kako je rekao, kočio evropski put države. On je najavio da će o tome izdati i knjigu, ali tek pošto Hrvatska postane članica EU da ne bi stao na put njenom evropskom putu.

Bivši premijer, nekada najmoćnija osoba u Hrvatskoj, Ivo Sanader je rekao da su njegovi problemi počeli u trenutku kada je pokušao da se vrati u politiku kroz funkciju počasnog predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Pošto ga je izbacila iz stranke, tadašnja predsednica HDZ-a i njegova naslednica na tom mestu Jadranka Kosor naložila je, kako tvrdi Sanader, državnom tužiocu njegov krivični progon.


Sanader je oštro napao Bajića za koga je rekao da u nedostatku dokaza putem medija pokušava da stvori utisak u javnosti da je kriv. Na pitanje koji bi bili motivi Bajićevog napada na njega, Sanader je odgovorio da se razlog možda krije u tome što se u njegovoj umetničkoj zbirci, koja mu je zaplenjena u istrazi, nalaze i dve slike koje mu je glavni drzavni tužilac poklonio.


Odbacio je navode da kritikom Bajića utiče na sudski postupak, jer je, kako je rekao, državni tužilac samo jedna stranka u postupku. Prema njegovim rečima, tužilaštvo selektivno vodi procese.


Upitan o pet optužnica koje su podignute protiv njega i dve istrage koje se vode, bivši premijer je rekao da se "kvantitetom pokušava postići kvalitet" i predstaviti u javnosti da je "Ivo Sanader kriv".

2019 © - Vesti online