Nedelja 30.09.2012.
18:44
Srna

"Želimo čiste račune sa EU"

Što se dogovorimo to ćemo i ispuniti, i obrnuto, želi Dačić
 

Dačić je rekao da je zvaničnicima u Briselu nedavno poručio da Srbija želi da ispunjava sve svoje obaveze koje je preuzela i da ne želi da vara međunarodnu zajednicu time što će nešto prihvatiti, a kasnije neće realizovati.

"Međutim, s druge strane Srbija očekuje da ima isto takav iskren odnos i od strane međunarodne zajednice, što znači da oni ne vode politiku ciljeva koji se stalno menjaju", rekao je Dačić.

On je podsetio da za sticanje statusa kandidata Srbiji niko nikada nije pominjao pitanje Kosova, da bi se kasnije, posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel, ispostavilo da je to jedno od pitanja koja su uslov za dobijanje statusa kandidata.

"Mislim da treba voditi i dalje našu državnu i nacionalnu politiku, što znači da mi treba da budemo u svemu tome mirni i da imamo jasne stavove, da smo spremni da otvoreno kažemo šta možemo da učinimo, a šta ne možemo", rekao je Dačić.

On je naveo da dalja borba neće biti laka, ali da je nesumnjivo da Srbija ima interes da postane članica EU, pre svega zato što će, kao deo jedinstvenog ekonomskog i finansijskog prostora, mnoge ekonomske probleme moći da rešava na lakši način nego do sada.

"Ali s druge strane, pitanje je kakva je cena i da li to podrazumeva da Srbija treba da učini neke ustupke koji, siguran sam, ne bi učinila nijedna druga zemlja na svetu. Shodno tome, mislim da je potpuno legitimno da Srbija traži i vodi politiku čistih računa u odnosu na EU i na čitavu međunarodnu zajednicu", rekao je Dačić.

2024 © - Vesti online