Nedelja 31.01.2010.
20:39
Srna

UN: Zaštita zlostavljanih žena i dece

"Obavestio sam Savet bezbednosti o mojoj nameri da imenujem Margot Valstrom kao mog specijalnog predstavnika kako bi intenzivirali napore i cilju okončanja seksualnog nasilja nad ženama i decom u uslovima rata", rekao je Ban Ki Mun u govoru na otvaranju 14. samita Afričke unije u Adis Abebi u Etiopiji.

UN su alarmirale javnost u novembru prošle godine zbog sistematskog silovanja koje vrše zaraćene strane u Demokratskoj Republici Kongo, gde je samo u oblasti Sud-Kivu zabeleženo oko 5.000 slučajeva silovanja u prvoj polovini 2009. godine.

On je dodao da će UN nastaviti da ulažu napore u cilju okončanja sukoba na istoku Konga, obnove državne vlasti, povratka izbeglica i zaštite civila od svih formi nasilja, uključujući seksualno nasilje.

"Užasnut sam i šokiran činjenicom da se silovanje koristi kao oružje u ratu", rekao je on.

Švedski diplomata Margot Valstrom rekla je da će lobirati da se seksualno nasilje u ratu prizna kao ratni zločin kako bi se predupredila tendencija da se nasilje nad ženama objašnjava kao "fenomen kulture".

"To nema nikakve veze sa kulturom, ima samo sa kriminalom. To je zločin prema međunarodnom pravu i to je takođe ratni zločin", rekla je ona švedskom državnom radiju.

Očekuje se da će dugogodišnji konflikti u Somaliji, Sudanu i Kongu, gde je nasilje nad ženama i decom skoro svakodnevnica, biti prioritet na dnevnom redu samita Afričke Unije.

2024 © - Vesti online