Nedelja 30.09.2012.
10:05
Večernje novosti

Menjaće se mnogi ambasadori

Uobičajeni ambasadorski mandat od četiri godine, može biti produžen bez ikakvih posebnih procedura, ali se to izgleda sada neće dogoditi
 

Ambasadori u Vašingtonu, Moskvi, Parizu i Berlinu postavljeni su u proleće i leto 2009. godine, dok je naš predstavnik u Londonu tamo otišao 2008. godine. Ambasador u Pekingu tamo je sedam godina.

- Dogovor oko najvažnijih diplomatskih mesta već je napravljen. Stranke vladajuće koalicije odredile su koji će svetski centar kome pripasti i ko će gde otići - kaže za "Novosti" dobar poznavalac prilika u našoj diplomatiji. Dodaje da se neće menjati kompletna diplomatska mreža i da promene ambasadora u "manje važnim državama" neće biti. U važne centre stranke će slati ljude od poverenja, dok će, kada za to dođe vreme, na ostala mesta otići karijerne diplomate.
 

Isto i u Americi

Ivan Vujačić kaže da slanje stranačkih kadrova u diplomatiju nije naša specijalnost.

- U Americi 60 odsto ambasadora su političke ličnosti, a ne karijerne diplomate - kaže Vujačić.

Diplomate sa kojima su razgovarali ocenjuju da postavljanje političkih ličnosti ne mora biti loše.

- Ambasador predstavlja oči, uši i usta svog šefa. Normalno je da ambasador u nekoj važnoj prestonici može telefonom da pozove svog šefa i pita za instrukcije - kaže Predrag Simić, bivši ambasador u Parizu.

I Ivan Vujačić, bivši amabasador u Vašingtonu, naglašava da postavljanje političkih ličnosti u važne gradove ne mora da bude loše, jer govore u ime samog državnog vrha.

- Diplomatija nije kao hirurgija pa ili znaš ili ne znaš da operišeš. Pod uslovom da zadovoljavaju kriterijume, da znaju jezik, istoriju i kulturu države u koju idu, politička pripadnost nije mana. Problem je kada se u sve moguće zemlje šalju ljudi po političkoj liniji, pa onda karijerne diplomate ne mogu od njih da dođu do izražaja - kaže Vujačić.

Naš list je već pisao da bi novi ambasador u Moskvi mogao da bude funkcioner SPS Petar Škundrić. Aktuelni ambasador u Rusiji Jelica Kurjak verovatno će biti među prvima koji će se vratiti u Srbiju. Osim što joj uskoro ističe manadat, nova vlast nije zadovoljna ni njenim radom.
 

Procedura

Ambasadore imenuje vlada, a Ministarstvo spoljnih poslova traži agreman od zemlje domaćina. Kada odobrenje stigne, budući amabasador odlazi u skupštinski Odbor za inostrane poslove na "propitivanje". Posle toga predsednik Srbije potpisuje ukaz o imenovanju.

- Jelica Kurjak je u ruskoj prestonici već 12 godina, najpre je radila kao politički savetnik, da bi 2008. bila imenovana za ambasadora. U diplomatskoj praksi, inače, nije uobičajeno da se "viši činovi" stiču neprekidnim službovanjem u istoj državi, pa joj "esnaf" i to upisuje kao negativnu ocenu - kaže sagovornik "Novosti", inače dobar poznavalac diplomatskih prilika u Moskvi.

Ukoliko mesto ambasadora u Rusiji odbije Petar Škundrić, pominje se ime Stanimira Vukićevića, sadašnjeg ambasadora u Zagrebu (tamo je već tri godine), koji je u prethodnom mandatu bio ambasador u Moskvi.

Skori povratak očekuje i Roksandu Ninčić, ambasadora pri EU u Briselu. Ona je, navodno, već dobila odluku po kojoj se postavlja na funkciju pomoćnika ministra spoljnih poslova za multilateralu.

Misije u 66 država

Srbija ima razgranatu diplomatsku mrežu - diplomatske i konzularne misije su u 66 država. Od toga u 46 zemalja na nivou ambasadora. Po dva konzulata i ambasadu imamo u Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj i BiH. U Nemačkoj imamo ček pet konzulata. U Beču, uz ambasadora, rade dva konzula, ali i predstavnik u OEBS.

Lutovcu istekao mandat

Kada je reč o regionu, četvorogodišnji mandat istekao je ambasadoru u Crnoj Gori Zoranu Lutovcu. U Zagrebu nas predstavlja Stanimir Vukićević, koji je tamo tri godine. Naši predstavnici u Sloveniji i BiH postavljeni su prošle godine, dok je amabasador u Makedoniji na polovini mandata.

Najviše diplomata imamo u Francuskoj i Americi. Tako u SAD, pored ambasadora u Vašingtonu, postoje i konzulati u Čikagu i Njujorku, a imamo i predstavnika pri Misiji UN U Njujorku.

U Parizu su ambasador, predstavnik u Unesku i šef Kulturnog centra, a u Strazburu konzul i predstavnik pri Savetu Evrope.

U Briselu, pored ambasadora, imamo i svoje predstavnike pri EU i NATO. A u Švajcarskoj, osim ambasadora u Bernu i ambasadora pri UN u Ženevi, radi i konzulat u Cirihu.

U većini ovih država imamo i počasne konzule. Na narezidencijalnoj osnovi misije rade u oko 100 država.

2024 © - Vesti online