Nedelja 30.09.2012.
04:51
Blic

Bivši poslanik DS-a direktor "Srbija nikla"

Nova funkcija: Dragoslav Zeka Božović, direktor "Srbija nikla"
 

Božović je poznat i kao bivši karatista, poslovni čovek koji je bio na čelu SC "Tašmajdan". Na pitanje „Blica“ kako se sada našao i na čelu ove kompanije, našalio se i uzvratio pitanjem:

"A zašto da ne?“. "Istekao mi je poslanički mandat, ljudi su mi ponudili poziciju direktora", kratko je rekao Božović za "Blic".

Toksikolog dr Radomir Kovačević iz Instituta za zaštitu na radu "Dr Dragomir Karajović“ ističe da ruda nikla ima alergogena i veoma kancerogena svojstva.

Trstenik zabranio iskopavanja

Inače, Skupština opštine Trstenik je jednoglasno donela odluku da se na njenoj teritoriji zabrane bilo kakva iskopavanja.
"Konsultovali smo stručnjake koji su dali procenu o štetnosti takvih iskopavanja i upozorili da bi to ugrozilo ekologiju i zdravlje stanovnika", izjavio je gradonačelnik Trstenika Miroslav Aleksić.

"Nikl je jedan od najtoksičnijih metala i u istoj je ravni kao uranijum, živa, hrom. U povećanim koncentracijama u dužem periodu može da izazove brojna autoimuna oboljenja i karcinom", navodi Kovačević.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) je reagovala na potez Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, koje je ovoj kompaniji izdalo dozvolu za istraživanje.


Akademici su apelovali da „treba više misliti na očuvanje zdrave prirodne sredine nego na neizvesni profit“, jer bi eksploatacija nikla to područje „za sva vremena pretvorila u beživotnu pustinju“.


Žestoki protivnici eksploatacije rude nikla, sa poznatim rediteljem Emirom Kusturicom na čelu, najavili su da će krenuti u prikupljanje potpisa protiv ove ideje. Smatraju da mogu bez problema prikupiti oko pola miliona potpisa.


Inače, ministar rudarstva Milan Bačević izjavio je u Boru da nikada nije dato istražno pravo za istraživanje nikla u Morkoj Gori.


On je naglasio da istraživanja tek treba da pokažu da li će i kada biti prerade nikla.


"Priča o niklu je inscenirana i izmišljena kao problem", rekao je Bačević.

2024 © - Vesti online